cent anys de la Costa Brava la mirada de Xavier Miserachs

Homenatge a l'amic Xavier Miserachs

Homenatge a lamic Xavier Miserachs_MEDIA_1

Homenatge a lamic Xavier Miserachs_MEDIA_1 / XAVIER MISERACHS

1
Es llegeix en minuts
XAVIER FEBRÉS

Per finalitzar aquesta sèrie sobre la història centenària de la Costa Brava a través de les fotografies deXavier Miserachs,vull parlar del fotògraf, en el 10è aniversari de la seva mort prematura. Va ser un amic inoblidable, amb qui vaig tenir la sort de compartir nombrosos viatges per escriure llibres comuns, entre ellsLes altres capitals(1989),Passeig de mar(1990) iMetros i metròpolis(1990). Les seves fotografies també van donar peu aBarcelona blanc i negre(1964),Costa Brava show(1966),Los cachorros(1967, amb textos deVargas Llosa),Conversaciones en Cataluña(1967, amb entrevistes deSalvador Pániker)iL'Empordà, llibre de meravelles(1996, amb textos d'Antoni Puigverd).La fotografia d'avui recorda, amb més de 20 anys d'anticipació, la festa multitudinària queMiserachsva muntar la nit de lluna plena de l'11 de juliol de 1987 per celebrar els seus 50 anys a la platja de Begur de l'Illa Roja. La intendència de l'Up&Down no era el principal, sinó el triple culte de l'amfitrió a l'amistat, al lloc i al bon gust, en una síntesi que només ell podia aconseguir d'aquesta manera.

Al complir els 55, va accedir a fer la primera exposició individual. El 1998 va guanyar el premi Gaziel de biografies i memòries pel seu llibre biogràficFulls de contacte.

Notícies relacionades

Un dia de la Setmana Santa d'aquell mateix any em va comunicar, a la seva casa empordanesa d'Esclanyà, que li acabaven de diagnosticar un càncer de pulmó. Va voler que el seu funeral, que va tenir lloc el mes d'agost següent, fos una altra festa d'amics a la plaça del seu poble d'adopció, on tots tinguéssim una copa de cava a la mà i hi hagués música jazz i parlaments mesurats. Entre ells, el meu, que tampoc va saber escapar al mínim de llàgrimes que ell volia impedir.

Avui, el bellíssim camí de ronda litoral de Calella de Palafrugell a Llafranc porta el seu nom, i l'arxiu fotogràfic deMiserachssegueix il.lustrant de forma imbatible la història d'aquest país i d'alguns altres.Ars longa, vita brevis.