FAMOSOS A LA INTI RAYMI

Bill Gates acudeix a la Festa del Sol de Cuzco

1
Es llegeix en minuts
EFE / LIMA

El multimilionari nord-americà Bill Gates ha presenciat, a la ciutat peruana de Cuzco, les celebracions de la tradicional Festa del Sol, anomenada Inti Raymi en quítxua. No obstant, els assistents s'han quedat sense veure l'actriu Cameron Diaz, que segons la premsa havia confirmat la seva presència.

Entre els milers d'espectadors congregats a la fortalesa inca de Sacsayhuamán, a la perifèria de Cuzco, destacava l'home més ric del món, que va seguir la representació de la celebració envoltat dels seus guardaespatlles.

Altres curiosos s'abarrotaven als afores del complex turístic, situat a 3.677 metres d'altura, per ser testimonis llunyans de la representació, a càrrec de 600 actors i, a més, poder admirar a l'actriu nord-americana d'origen cubà.

Fonts consultades han manifestat que Cameron Diaz no va anar a la festa, malgrat que mitjans peruans havien anunciat que l'actriu havia acceptat la invitació de la Municipalitat Provincial del Cuzco per presenciar l'acte.

Al voltant de 1.500 agents de seguretat van resguardar els voltants de la Fortaleza de Sacsayhuamán per evitar desordres durant les celebracions que marquen cada solstici d'hivern.

La 'chicha' sagrada

En l'ancestral Inti Raymi, l'Inca, amb l'ajuda dels sacerdots o Willac Umus, demana al déu Inti que els afavoreixi amb el seu poder diví per fecundar la terra i procurar el benestar dels fills de l'Imperi incaic. Perquè el Déu Sol els concedís prosperitat per a l'any següent, els antics peruans li oferien la chicha (beguda) sagrada, sacrificaven una llama (camèlid sud-americà) i li renovaven la promesa de fidelitat.

Notícies relacionades

Segons el cronista Inca Garcilaso de la Vega (1539-1616), la festa de l'Inti Raymi va ser prohibida el 1572 pel Virrei espanyol Francisco de Toledo o el "Conde d'Oropesa" (1515-1584), qui considerava que "era pagana" i que anava contra la religió Catòlica.

A causa de la vigència, a partir del 1930, del Corrent Indigenista a les arts, l'escriptura i la música, al Perú es va decretar el 1944 la reinstauració de l'Inti Raymi, tal com ho va explicar Inca Garcilaso de la Vega en les seves Crónicas Reales.

Temes:

Bill Gates