NOU ÀLBUM 'YES, I'M A WITCH'

"Sí, sóc una bruixa, però una bruixa bona", afirma Yoko Ono

3
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

De Yoko Ono s'ha dit de tot, des que va ser la responsable de la dissolució dels Beatles fins que és una bruixa, ella ho assumeix i diu sense complexos: "Sí, sóc una bruixa, una bruixa bona", en clara referència al títol del seu nou àlbumYes, I'm a witch, en què s'ofereix una nova visió dels seus clàssics.

Yes, I'm a witch(EMI), tema que formava part del seu discA story, és el títol d'aquest nou treball que surt a la venda aquesta setmana i amb què la viuda de John Lennon recupera els èxits de la seva carrera i els posa en mans dels nous representants de la modernitat musical com The Flaming Lips, Cat Power, Antony and the Johnsons, Spiritualized, Peaches, Le Tigre, Hank Schoklee o The Apples in Stereo.

Yoko Ono, en una entrevista telefònica des de casa seva, a Nova York, assegura que amb aquest treball no és que "busqui res en especial, simplement havia acumulat aquestes precioses creacions", segons la seva "pròpia versió" i es va adonar "que estaven molt bé. El mateix van pensar a la discogràfica i van decidir editar-les".

"Temes emblemàtics"

"Vam triar els temes més emblemàtics de la meva carrera i els vam mostrar a aquests grups joves i ells van ser els que van decidir el que gravaven", assegura la polifacètica artista, i el resultat és un disc en què aquestes bandes han "fet el que han volgut amb les cançons".

En uns casos han recuperat la veu de l'original, en altres l'han distorsionat. Aquesta veu que per telèfon sona com la d'una àvia pacient que no pot amagar el seu origen japonès i que, "amant del que és espanyol", no dubta a llançar-se i acomiadar-se amb un lacònicadiós.

Però darrere d'aquesta tranquil·litat i als seus gairebé 74 anys, se segueix ocultant la verdaderareina del punk, com ella afirma sense embuts, cosa que li porta a explicar: "Sí, també sóc una bruixa, però és que el tema és que totes les dones són bruixes i tots els homes també, perquè som éssers màgics".

"No obstant --ha aclarit-- a la gent no li sona gens malament la paraulabruixoti quan diusbruixasona terrible. Això em sembla fatal, perquè és clar que sóc una bruixa, però una bruixa bona, però s'han dit tantes coses de mi que ni tan sols m'he molestat a contestar-les".

L'ombra de Lennon

Conscient, però "orgullosa", que durant tota la seva vida l'ombra de Lennon la persegueixi, a Yoko Ono li agrada sentir-se com "la mare de l'avantguarda musical" que formen bandes com les d'aquest disc i que, segons ella, han sabut "transformar les cançons des del respecte", la majoria d'elles conegudes només pels molt fans de l'artista.

Per a Yoko Ono, "aquests nous músics són increïbles, són gent que, encara que jove, està molt pròxima i preparada; amb ells es va crear una gran proximitat, una relació molt forta, com la d'una espècie de família, perquè és un plaer treballar amb grups que tenen aquesta gran creativitat pròpia. Ells m'ha fet recordar que John (Lennon) i jo, realment, vam ser els únics independents en els anys seixanta".

Com a compositora, Yoko Ono creu que és "bona", però que "simplement no" va ser "apreciada" per la revistaRolling Stone; però aquí segueix com una icona del segle XX, amb una "fórmula per seguir a dalt de tot que és no pensar en com ser-hi", encara que en realitat reconeix que no se sent a dalt de tot: "Simplement sento que estic respirant...".

Ha confirmat que està "cuinant" un nou treball amb temes inèdits per al 2008 i que la seva discogràfica EMI prepara per al març un nou recopilatori amb remescles de ball de les seves cançons.

'Love'

Va participar activament en l'àlbumLove, dels Beatles, editat a finals d'any i produït per George Martin, elcinquè beatlei col·laborador habitual del quartet de Liverpool, amb el seu fill Giles, per a la banda sonora de l'espectacle que el Cirque du Soleil representa a Las Vegas. "Va ser un gran projecte", comenta Yoko Ono, i "els Beatles estan en ell. Això sempre és gran i no passa gaire sovint".

Notícies relacionades

"Crec --ha argumentat-- que els Beatles han passat al llarg del temps perquè feien bona música, molt bona música, això és tot, però també tinc molt clar que no tenen hereus".

Amb el nostre país guarda una "entranyable" relació, "sobretot pels vincles històrics que existeixen entre el Japó i Espanya, i que ens ha portat a heretar algunes de les seves paraules". "Potser --ha afegit-- l'any que ve viatjaré a Espanya".

Temes:

Yoko Ono