ARQUEOLOGIA

Investigadors del CSIC descobreixen quatre noves mines neolítiques a Gavà

El descobriment a les Ferreres permet confirmar la importància d’aquest sector dins del jaciment

  • Les mines prehistòriques de Gavà estan considerades un dels conjunts patrimonials més importants de Catalunya
  • A la ciutat hi ha jaciments arqueològics de l’època romana, entre els quals destaca la cisterna de la vila romana de Can Valls del Racó
1
Es llegeix en minuts

Investigadors de la Institució Milà i Fontanals de Investigació en Humanitats del CSIC, a Barcelona, han descobert quatre noves mines prehistòriques en l’excavació arqueològica de Gavà, concretament al sector de les Ferreres.

El descobriment permet confirmar la importància d’aquest sector dins del jaciment i representa una important reserva arqueològica per anar excavant durant els pròxims anys.

En les excavacions realitzades fa 20 anys a la zona es va constatar que, durant el moment de màxima activitat, els miners eren enterrats a les mines, on s’havien trobat collars que formaven part de l’aixovar dels difunts. Ara, els arqueòlegs esperen donar resposta a altres preguntes, com quan va durar l’explotació minera en aquest sector.

Conjunt patrimonial important

Notícies relacionades

Les mines prehistòriques de Gavà estan consideres un dels conjunts patrimonials més importants i singulars de Catalunya.

Fa uns 6.000 anys, al Neolític, els pobladors de Gavà van començar a explotar els jaciments de variscita, un mineral de color verd per fabricar peces i ornaments molt valuosos en aquells temps. S’intercanvien en xarxes comercials que proveïen el Mediterrani occidental.