On Catalunya

CONSEQÜÈNCIES DEL TEMPORAL

Danys per valor de tres milions d'euros a la metròpolis de Barcelona pel temporal 'Gloria'

El Baix Llobregat va ser la comarca barcelonina més afectada per la borrasca, especialment el sector sud més pròxim al litoral

playa-gav

playa-gav

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) xifra en 2.997.173 d’euros els danys derivats del temporal ‘Gloria’ sobre els diferents serveis públics, infraestructures i espais gestionats per aquesta institució.  Així, el cost dels desperfectes al riu Llobregat arriba a 1.148.300 euros; en el cas de les platges metropolitanes, a 607.633; i en la Xarxa de Parcs Metropolitans (XPM), a 450.586.

Els desperfectes registrats a les instal·lacions del cicle de l’aigua s’han valorat en 483.900 euros. La resta de l’import fins a arribar als 2.920.419 correspon a les rondes de Barcelona, on els desperfectes s’han estimat en 230.000 euros.

Alteració de l’espai fluvial del Llobregat

Les pluges abundants en la capçalera del riu Llobregat, juntament amb l’obertura de l’embassament de la Baells, van provocar un increment significatiu del cabalfins als 800 m3, quan normalment el cabal és de 10 m/s, cosa que va implicar el desbordament en alguns punts. També va suposar el tancament de diferents accessos al riu en municipis més pròxims a la desembocadura, com en el cas de Sant Boi de Llobregat o Cornellà.

Les actuacions més rellevants per restablir la normalitat en l’espai fluvial del riu Llobregat han consistit en la retirada de fang i canyes de tots els guals, camins i passarel·les. Les tasques més urgents, com la neteja de fang i canyes, s’han anat fent al llarg d’aquestes setmanes i «estan a punt de finalitzar», assenyalen des de l’AMB.

Precisament, l’avinguda dels dos rius metropolitans principals –el Llobregat i el Besòs– va implicar l’arribada de tones de residus a les platges metropolitanes.

El Baix Llobregat, la comarca més afectada

El Baix Llobregat va ser la comarca més afectada pel temporal ‘Gloria’, especialment el sector sud més pròxim al litoral. Amb referència al curs del riu Llobregat, Sant Joan Despí, Castellbisbal i Sant Andreu de la Barca han sigut els municipis amb més danys en els trams fluvials corresponents. També van denunciar grans danys i pèrdues els agricultors del Parc Agrari del Baix Llobregat que, després de les fortes pluges i vents, van calcular pèrdues d’entre un 70% i un 80% de la collita.

L’aportació de sediments derivats de l’avinguda del riu Llobregat no ha compensat la regressió de les platges metropolitanes del sud, que han patit una pèrdua important de sorra al Prat de Llobregat i a Gavà. Es pot destacar l’afectació total dels sistemes dunars, amb la inundació de 500.000 m d’aquests ecosistemes naturals, que tampoc van evitar la pèrdua de sorra.

Quant a la Xarxa de Parcs Metropolitans (XPM), l’acumulació d’aigua i els forts vents van provocar la caiguda de més de 400 arbres, l’erosió de 88.082 m de paviments tous (camins sense asfaltar) i avaries elèctriques a set parcs. El parc Nou (el Prat) i els parcs de Can Vidalet (Esplugues), de la Muntanyeta (Sant Boi) i de la Fontsanta (Esplugues) són els quatre espais verds on s’han produït més incidències i els danys econòmics han resultat més elevats.

Per la seva part, els ajuntaments del delta del Llobregat van denunciar el «deficient estat» de les línies elèctriques d’Endesa, arran dels talls en el subministrament pels efectes de la borrasca. Des del consistori de Viladecans fins i tot va anunciar accions judicials contra Endesa pels talls de llum durant el temporal.

Pèrdues al litoral

Com l’AMB va informar en el comunicat del 31 de gener, les conseqüències més importants al litoral metropolità van ser la pèrdua de sorra, la inundació total dels sistemes dunars i els danys al mobiliari i als equipaments. La neteja ja està finalitzada en un 95% de les platges i «s’espera que a finals de mes es finalitzin les tasques de regularització de la sorra», afirmen des de l’ens metropolità.

El cicle de l’aigua va patir afectacions en algunes de les seves instal·lacions, especialment en el sistema de sanejament d’aigües residuals. El col·lector de Llevanty l’EDAR del Besòs van ser les infraestructures més fetes malbé. Algunes tasques, com la retirada total de la sorra que ha entrat als col·lectors o la reparació de tota la maquinària de les estacions depuradores «podria allargar-se diversos mesos», expliquen des de l’AMB.

Notícies relacionades

Tot i que els serveis de mobilitat, transport i gestió de residus no van patir conseqüències greus, des de l’AMB remarquen les afectacions en algunes marquesines i incidències en la planta de selecció d’envasos de Gavà-Viladecans i l’Ecoparc 3 (Sant Adrià de Besòs), respectivament.

Més notícies de Viladecans, EspluguesCornellàSant Boi i Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA