80 ANYS DEL FINAL DE LA GUERRA

El Museu de Gavà acull una exposició dedicada als gavanencs de la fossa de Gurb

'Els quatre gavanencs morts en retirada' recorda la història dels quatre soldats republicans de Gavà morts a Gurb (Osona) l'1 de febrer de 1939

La mostra s'emmarca en l'exposició col·lectiva '1939. L'abans i el després', en què participen 25 museus i que commemora els 80 anys del final de la guerra civil

tomba

tomba

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Museu de Gavà ha inaugurat aquesta setmana la mostra ‘Els quatre gavanencs morts en retirada’,una mostra dedicada als quatre soldats republicans gavanencs morts a Gurb (Osona) l’1 de febrer de 1939 que van ser enterrats en una fossa comuna, senyalitzada posteriorment amb una làpida, present ara a l’exposició.

La instal·lació presenta alguns objectes que es conserven al museu relacionats amb aquest episodi, com la làpida o una ampolla, que van trobar dins la tomba, que guardava una nota on s’explica que van morir en el context d’un combat, l’any 39, en mans de les forces franquistes.

D’aquesta manera, i quan es compleixen 80 anys del final de la guerra civil, es vol recordar Gabriel Ivern, Antoni Olivella, Josep Roig i Joan Solé, que van caure a Gurb quan es defensaven les últimes restes de la República de l’última ofensiva franquista, facilitant la fugida de milers de persones cap a França a través dels Pirineus.

Dos soldats també gavanencs que van sobreviure al conflicte van comunicar a les famílies el tràgic desenllaç, però el bisbe de Vic, contrari a exhumar els cossos, només els va permetre construir una tomba amb una creu i una làpida de marbre al lloc on havien sigut enterrats –al costat de nou soldats anònims més, lloc que van anar a visitar cada any fins que la llei els va permetre exhumar-la i identificar els cossos, 69 anys després

Treballs d’excavació a la fossa comuna de Gurb, efectuats el 2008 per un equip d’investigadors coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) / UAB (DIBA)

Un itinerari pel Gavà de la postguerra

La mostra es podrà veure fins al pròxim 31 de desembre junt amb dues activitats vinculades. La primera, a càrrec d’Álvaro Raez, serà un itinerari pel Gavà de 1939, que se celebrarà el 12 d’octubre a les 12 h i s’iniciarà al mateix equipament, visitant la mostra, amb l’objectiu de donar a conèixer el marc general en què es va situar Gavà després de la guerra.

L’altra activitat tindrà lloc el 14 de novembre (19 h) i anirà a càrrec de la Doctora Queralt Solé, professora d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i especialista en memòria històrica que, com a responsable de la unitat de desapareguts i fosses comuns del Memorial Democràtic, explicarà com va ser el procés de recuperació de les restes dels caiguts a la Guerra Civil i com la fossa del Gurb es va convertir en un referent per a les intervencions posteriors.

Notícies relacionades

La mostra està emmarcada dins de l’exposició col·lectiva ‘1939. L’abans i el després’, una iniciativa de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona en la qual participen 25 museus de la demarcació, com els de Sant Boi o Corenllà, i que commemora els 80 anys del final de la guerra civil.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA