PROJECTES INNOVADORS

La Comissió Europea finançarà el projecte Gavius de Gavà, un assistent virtual per tramitar ajuts socials

El municipi ha sigut un dels 20 seleccionats en el marc del programa UIA, dedicat a subvencionar iniciatives urbanes innovadores a tot Europa

El projecte, pensat per facilitar la relació amb la ciutadania, requereix una inversió de 5,3 milions d'euros, 4,2 dels quals procediran de fons europeus

iphone-642999 1920

iphone-642999 1920

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea (CE) ha seleccionatGavà  entre les 20 ciutats que rebran fons europeus Feder per finançar projectes urbans innovadors, en el cas del municipi del Baix Llobregat, per impulsar el projecte Gàvius, un assistent virtual per conèixer i tramitar ajuts socials des del mòbil.

La proposta gavanenca i la presentada per l’Ajuntament de Getafe són les úniques dues iniciatives estatals que rebran aquesta ajuda, en una convocatòria a què s’han presentat fins a 175 propostes enviades per 23 països membres.

El projecte Gavius, impulsat per l’Ajuntament de Gavà, és un assistent virtual pensat per comunicar als ciutadans els ajuts socials que els pertoquen i automatitzar-ne el procés de sol·licitud i posterior cobrament, amb l’objectiu d’apostar per l’administració electrònica.

El projecte Gavius

L’eina Gavius, que requereix una inversió de 5,3 milions d’euros, 4,2 dels quals (el 80%) procediran de fons europeus, estarà dissenyada amb un sistema d’intel·ligència artificial que permetrà la identificació digital del ciutadà a través delreconeixement facial, per salvaguardar la privacitat de l’usuari.

De forma paral·lela, es dissenyarà també un assistent per als treballadors de Serveis Socials i d’Atenció Ciutadana, amb la qual podran informar dels ajuts als quals es pot optar segons la casuística de cada persona i, alhora, procedir al pagament de manera automàtica.

Si bé el nou assistent virtual s’aplicaria al principi en el camp dels Serveis Socials, està pensat perquè pugui implementar-se en infinitat de casos d’ús que millorin la relació entre l’administració i la ciutadania, i converteixin l’Ajuntament en magatzem de dades, que podrà utilitzar per a la gestió i la presa de decisions.

Col·laboració entre administració, empreses i ciutadania

El projecte Gavius s’ha treballat junt amb representants de l’anomenada “quàdruple hèlix”: empresa, administració, ciutadania i investigació, aportant cada una la seva visió. En el cas de l’empresa, sobre com encarar la transició digital que ha d’afrontar l’administració pública i els reptes legislatius que això comporta.

En l’àmbit de la investigació universitària s’ha tractat l’aplicació d’intel·ligència artificial i els seus límits legals, mentre que l’àrea social ha aportat l’opinió ciutadana per fer un aplicador usable, amb contingut ètic i que preservi la identitat digital.

Primera aplicació a Gavà i Mataró

Per la seva part, l’administració pública ha aportat la seva visió sobre com implementar el projecte i extrapolar-lo a altres municipis europeus. Per a això últim compta amb la col·laboració del’Ajuntament de Matarómunicipi en el qual, junt amb Gavà, es posarà en marxa Gavius, i que ja està desenvolupant una iniciativa pròpia seleccionada en la convocatòria del 2018, ‘Lloguem’ (Yes we rent).

Notícies relacionades

En els pròxims mesos, cada projecte seleccionat tindrà una pàgina web personalitzada dins de la pròpia del programa UIA, que incorporarà informació sobre la fase d’implementació i els principals punts d’aprenentatge capturats pels experts europeus. A més, en les pròximes setmanes es donaran a conèixer els detalls del desenvolupament del projecte.

Més notícies de Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA