DONES EN POLÍTICA LOCAL

Només tres de cada deu alcaldables del Baix Llobregat són dones

Malgrat la falta d'equitat, la xifra de dones al capdavant de les llistes electorals a la comarca augmenta respecte a l'any 2015 en 5 punts, i passa del 26% al 31%

Les dades, publicades per l'Observatori Comarcal i el Consell de Dones del Baix Llobregat, són l'avançament d'un informe sobre dones en la política local que veurà la llum al juliol

foto 1

foto 1

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tan sols el 31% de les candidatures que es presenten a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig en els municipis del Baix Llobregat estan encapçalades per dones; o el que és el mateix, només 3 de cada 10 alcaldables de la comarca, que engloba una trentena de municipis, són dones.

Així ho apunten l’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat, que han publicat aquesta setmana l’avançament de l’Informe sobre l’Accés de les dones a la vida política local, que veurà la llum el pròxim mes de juliol i que analitzen la presència de les dones en les llistes electorals presentades en aquesta comarca metropolitana.

Tot i que la desigualtat entre la presència femenina i masculina és molt notable, el percentatge de candidates a l’alcaldia augmenta respecte al de les últimes eleccions municipals, quan només el 26% de les llistes portaven al capdavant un nom femení, la qual cosa suposa un increment de 5 punts.

El percentatge ascendeix molt considerablement si es té en compte el total de persones que integren les 242 candidatures que es presenten el pròxim 26-M al Baix Llobregat, més enllà de qui les encapçala. Del les 4.572 persones que formen part de les llistes, 2.210 són dones, fet que suposa que un 48,3% del total d’integrants són dones.

Dotze anys de llei d’igualtat

Aquesta xifra ha experimentat també un lleuger increment respecte a la del 2015, quan el percentatge de dones en les llistes de la comarca se situava dos punts per sota (46,3%), i ha descendit en quatre punts si es prenen com a referència les eleccions del 2007, les primeres després de l’aplicació de la llei 3/2007 per a la igualtat efectiva d’homes i dones, que va limitar la presència de persones d’un mateix sexe al 60% de la composició de la llista.

Així, i amb l’objecte d’afavorir la igualtat en l’àmbit polític, aquesta va marcar que tant dones com homes havien de representar, com a mínim, un 40% del total de participants en cada tram de cinc de les llistes electorals, –a excepció dels municipis de menys de 3.000 habitants–, un límit que, segons l’informe, les llistes electorals presentades en el Baix Llobregat sí que compleixen.

Sant Andreu, Begues i Sant Boi, al capdavant

Els municipis amb més dones com a cap de llista són Sant Andreu, amb el 62,5% de les llistes encapçalades per dones, Begues, amb el 60%, i Sant Boi de Llobregat, amb el 55%. En condició d’equitat total, 50-50, se situen Castellví de Rosanes i El Papiol (que el 2015 no en tenia cap), amb la meitat d’alcaldables dones i la meitat homes.

Al final de la taula se situen els municipis sense cap dona al capdavant d’una llista electoral, com són Sant Climent de Llobregat –que tampoc en va tenir el 2015– , Olesa de Montserrat i Martorell. Segons l’Observatori, per primera vegada, el percentatge de llistes encapçalades per dones és superior en els municipis petits (menors de 2.000 habitants) que en els grans, amb un 34% –11 punts més que el 2015– i un 28%, respectivament.

Llista de municipis amb més dones alcaldables del Baix Llobregat / OBSERVATORI COMARCAL BAIX LLOBREGAT

Sant Climent i Gavà, municipis amb menys presència femenina

En termes de presència femenina en el total de les llistes, hi ha set municipis del Baix Llobregat en el qual el nombre de dones supera o és equitatiu al d’homes: Sant Just Desvern (més del 50%) el Papiol, Sant Joan Despí, Pallejà, Abrera, Vallirana i Sant Feliu de Llobregat.

La paradoxa de Sant Just crida especialment l’atenció, ja que és l’únic municipi amb més del 50% de dones en les llistes, però, no obstant, té menys del 15% d’aquestes dones com a cap de llista.

Al contrari, els dos municipis amb menor presència femenina en les seves llistes electorals són Sant Climent de Llobregat i Gavà, on les dones no arriben a representar més del 45% de la composició de les llistes.

Una comarca d’alcaldesses

Les dades contrasten amb un altre que situa el Baix Llobregat com una de les comarques catalanes amb més alcaldesses de Catalunya: 11 dels 30 municipis del Baix Llobregat tenen una dona al capdavant del consistori –Begues, Castelldefels, Corbera de Llobregat, Esplugues, Gavà, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Boi, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Vallirana–, cosa que representa un 37% del total.

Notícies relacionades

Aquesta xifra que només superen quatre comarques: el Garraf, el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Penedès, i se situa per sobre de la mitjana catalana, que no arriba al 20% (19,09), segons l’Informe de dones i homes en els governs locals catalans (1979-2015) de l’Associació de Dones Periodistes (Adpe), atenent els resultats de les últimes eleccions municipals. 

En l’àmbit de regidors, i segons aquesta mateixa font, en el Baix Llobregat hi ha 210 regidores per 327 regidors; és a dir, les dones representen el 39% de les regidories, fet que situa la comarca com la quarta de la província de Barcelona amb més regidores, encapçalant la llista el Vallès Occidental i el Garraf amb el 41% de regidores.