FRENADA ALS PISOS TURÍSTICS

Gavà paralitza els permisos per obrir o ampliar pisos turístics

El consistori vol frenar així l'auge d'aquest tipus de vivendes, perquè l'any passat aquestes llicències es van duplicar i es va passar de 105 a 223 pisos

La moratòria tindrà una vigència d'un any mentre l'ajuntament estudia la seva regulació a través d'un pla especial

maxresdefault

maxresdefault

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta del Govern local de Gavà va aprovar dimarts la suspensió de llicències i comunicacions prèvies per a la instal·lació o ampliació de vivendes d’ús turístic a la ciutat, que disposa actualment de 223 vivendes d’aquest tipus, 118 de les quals van ser donades d’alta l’any passat.

Davant aquest alarmant increment de pisos d’ús turístic, el consistori ha decidit paralitzar durant un any la concessió de llicències, mentre treballa en la seva regulació a través d’un pla especial.

La pràctica totalitat dels pisos turístics de la ciutat es concentren al barri de Gavà Mar, on s’ubiquen 218 vivendes d’aquest tipus, cosa que suposa el 98% del total d’altes. Els pisos es distribueixen a les dues bandes de l’autovia de Castelldefels i la zona pròxima a la platja és la que acumula un nombre més elevat de vivendes (el 85%).

Amb aquesta moratòria i la seva posterior regulació, l’ajuntament pretén “evitar els efectes negatius” que comporten aquestes vivendes “des del punt de vista urbanístic, social i de desenvolupament turístic”, segons va anunciar dimarts a través d’un comunicat.

Mentre estudia la seva regulació

La moratòria aprovada pretén, a més, estudiar la manera de vehicular l’existència de pisos turístics amb el desenvolupament del Pla Estratègic de Turisme de Gavà, que pretén fomentar un turisme ordenat i compatible amb la conservació dels espais naturals i culturals.

La futura regulació, que es farà a través d’un pla especial, garantirà de manera prioritària el dret fonamental a la vivenda, garantint al seu torn l’habitabilitat, la convivència i el descans als veïns, i també el dret a un medi ambient adequat i equilibrat.

Una normativa que, asseguren des del consistori, pretén trobar la compatibilitat entre l’exercici del dret a la llibertat d’establiment i l’interès general, supervisant les condicions socioambientals de l’espai públic, la qualitat urbana i la mobilitat sostenible.

Conseqüències urbanes i de convivència

En relació amb el seu impacte urbanístic, des del consistori asseguren que han constatat que gairebé totes les vivendes turístiques de Gavà Mar (el 99%) se situen en edificacions plurifamiliars i que hi ha tres comunitats que concentren entre un 11% i un 34% d’aquests pisos.

A més, destaquen que el plantejament urbanístic pendent ja delimita una important previsió de creixement d’ús turístic o hoteler amb el desenvolupament del Pla Llevant Mar, que reserva una parcel·la destinada a hotel, i del sector de la Marinada, que es dedicarà principalment al turisme, reconeixent l’ús residencial ja existent.

Notícies relacionades

La proliferació de les vivendes d’ús turístic comporta, a més,“efectes no desitjables en la convivència i la cohesió social”,aclareix el govern local, “perquè el turisme de massa té necessitats i comportaments que poden provocar gentrificació”, com ara la congestió del trànsit, sorolls, conductes incíviques o problemes mediambientals, que es pretenen evitar amb aquest nou pla especial.

Més notícies de Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA