DIA DE LA DONA AL BAIX

El Baix Llobregat es tenyeix de lila: així prepara la comarca el 8-M

Els actes, que han deixat de concentrar-se exclusivament el dia 8, prosseguiran durant tot el mes en la majoria de municipis de la comarca

Els actes, que han deixat de concentrar-se exclusivament el dia 8, continuaran durant tot el mes en la majoria de municipis de la comarca

44241823650 f493f32e42 o

44241823650 f493f32e42 o

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest divendres 8 de març es commemora el Dia Internacional de la Dona, una celebració que, tot i que se centralitzarà en una manifestació pels carrers de Barcelona, també se celebrarà amb nombrosos actes en les diferents poblacions de l’àrea metropolitana, inclosos els municipis del Baix Llobregat, que, més enllà del mateix dia 8, organitzen activitats durant tot el mes de març.

La comarca, que ha deixat clar el seu compromís amb la defensa del feminisme i la igualtat de gènere declarant-se recentment comarca feminista i organitzant esdeveniments com el Congrés de Dones del Baix o els programats amb motiu del Dia internacional contra la violència masclista, s’ha tornat a abocar una vegada més amb aquesta celebració, per a la qual ja està escalfant motors i a la qual ja s’han anticipat algunes localitats.

Amb motiu de la celebració del Dia de la Dona, EL PERIÓDICO fa un repàs dels principals actes convocats a les grans ciutats del Baix Llobregat, i que inclouen des de tallers, conferències i xerrades fins a espectacles i altres activitats dedicades a reivindicar el paper de la dona, donar visibilitat a la seva tasca en diferents àmbits i clamar contra la discriminació i la violència contra les dones. 

Esport i cultura a Viladecans

Amb motiu de la vaga de dones del 8-M, Viladecans ha traslladat l’acte institucional de commemoració del Dia Internacional de les Dona al dijous 7 de març a les 11h a la plaça de la Vila, on tindrà lloc la lectura del manifest institucional i es presentarà la campanya ‘Davant del masclisme: no callis, no callem’, que serà el lema sota el qual la ciutat commemorarà aquest 8-M.

Les activitats, que començaran aquest mateix dimecres i s’allargaran fins al 22 de març, inclouran una gran varietat de tallers temàtics organitzats per diferents associacions locals, així com esdeveniments dedicats a l’esport femení, amb partits de bàsquet o jornades d’‘Educar en igualtat’, organitzades pel Club de Bàsquet Femení i l’Escola de Bàsquet Femení de Viladecans, a més de la 5a Cursa de Dones del municipi, que se celebrarà el 17 de març.

El programa d’activitats de Viladecans es completa amb una línia d’esdeveniments culturals, que inclouen els concerts de Luz Casal i del grup Maruja Limón a l’Atrium Viladecans, obres de teatre, monòlegs, la inauguració de l’exposició fotogràfica de Maria José Reyes i la projecció del documental ‘Nagore’, que planteja una reflexió al voltant de la violència masclista i el seu abordatge en el marc judicial a partir d’un cas concret.  

Així mateix, altre actes centrals del mes a Viladecans seran l’organització d’un itinerari guiat pels carrers de la ciutat per conèixer l’empremta que les dones hi han deixat al llarg del temps, així com la gala central, ‘No estem soles’, amb concert de Paula Navajas i Irene Sansalvadó, a la qual seguirà un sopar solidari contra el càncer i un ball popular.

Homenatge a les dones jubilades a Sant Boi

Des del 2003, Sant Boi dedica cada 8 de març a un col·lectiu professional de dones del municipi. Aquest any, les protagonistes de l’homenatge seran les dones jubilades, a qui la ciutat vol reconèixer la feina, remunerada o no, que han realitzat al llarg de la seva vida i la seva contribució –poc reconeguda– a la societat i al municipi.

L’homenatge tindrà lloc el 7 de març a les 18h al Complex Esportiu Pau Gasol. Un dia abans, el dimecres 6 de març, se celebraran dos dels actes centrals més de la programació: un dinar intercultural a Can Massallera i l’ofrena floral al monument de la Dona treballadora, que s’acompanyarà de la lectura d’un manifest institucional.

En el marc de la celebració, la ciutat acollirà durant tot el mes diversos esdeveniments que inclouran tallers de lectura, un cinefòrum, un cicle de 'Converses feministes’, tertúlies sobre igualtat, exposicions i conferències, que abordaran temes com la dona en la publicitat o el paper de les dones en la música.

El mateix dia 8, la ciutat convoca els veïns i veïnes a participar en la marxa cap a la manifestació unitària que tindrà lloc a Barcelona per commemorar el Dia Internacional de les Dona, amb sortida des de l’estació dels FGC del municipi, des d’on sortirà l’autocar cap a la capital.

Dones que van deixar empremta a Cornellà

Per commemorar l’efemèride, Cornellà proposa un itinerari històric per la ciutat per descobrir el paper de les dones en la transformació del municipi i els espais on han deixat empremta, aprofundint en la trajectòria de figures com Adriana de Ribes, propietària del Castell de Cornellà al segle XVI.

La ruta guiada, que se celebrarà per primera vegada diumenge 10 de març, inclou altres referents com Dolors Almeda, Evelina Gibert, la comtessa de Bell-Iloc o Paolina Pozzali i fa un repàs per la història de dones pageses, mestres, llevadores i puntaires, passant per la revolució industrial i les lluites obreres.

Però aquest no serà l’únic acte que acollirà Cornellà. El dijous 7 de març se celebrarà la gran Gala del Dia Internacional de la Dona Treballadora a l’Auditori i el mateix dia 8 es procedirà a la lectura del manifest institucional davant l’ajuntament, mentre que a la tarda s’organitzarà una marxa cap a la manifestació de Barcelona.

Dissabte, la ciutat celebrarà el III Festival de música per la igualtat, que estarà protagonitzat per diversos grups de música i joves cantants de la ciutat i en el qual també actuarà la cantautora La Otra. La programació es completa amb diversos actes culturals, com ara recitals de poesia, concerts o representacions teatrals.

També, i durant tot el mes de març, hi haurà activitats dedicades a donar visibilitat a l’esport femení, taules rodones, tallers i diverses conferències, com la que oferirà l’escriptora i diputada d’ERC al Parlament Jenn Díaz sobre feminisme i cultura, o la d’Àfrica Lorente, que parlarà sobre dones i literatura.

Gavà, contra els estereotips en el món laboral

La programació gavanenca per commemorar el 8-M tindrà com a fil conductor la lluita contra els estereotips en l’àmbit laboral, sobre els quals la ciutat posarà l’accent durant tot el mes. La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Gavà, Gemma Badia, explica que la intenció és “trencar estereotips sobre professions que desenvolupen les dones en àmbits tradicionalment masculinitzats”.

Així, la ciutat vol reivindicar l’accés de les dones a aquestes feines i posar en relleu que també hi ha “dones bomberes, àrbitres, pageses, policies i conductores de vehicles pesants”. En aquesta línia, el 7 de març tindrà lloc a l’ajuntament l’acte central, amb un reconeixement explícit a totes aquestes dones, i que estarà protagonitzat per Emma Roca, bombera, esportista, bioquímica, mare i emprenedora.

A més d’aquest acte central, Gavà organitza altres activitats com ara la inauguració del carrer Las 13 Rosas i el Centre de Serveis per l’Ocupació Rosa Luxemburg o el tradicional sopar de dones al pavelló Jacme March, així com xerrades, tallers exposicions i accions de sensibilització i una marxa a la manifestació de la ciutat comtal.

Cançons de dones a Esplugues

 A Esplugues, nombroses associacions i entitats en defensa dels drets de les dones participaran en la celebració d’aquest 8-M, que inclourà el tradicional ‘Sopar de les Dones’, un sopar amb finalitats lúdiques i reivindicatives que s’iniciarà amb l’actuació ‘Cançons de Dones’ de la cantautora Rosa Zaragoza, acompanyada de Rusó Sala i Carolina García.

El mateix dia 8 a les 12h es llegirà a les portes de l’ajuntament el manifest commemoratiu de la jornada. En els dies previs i posteriors, la ciutadania espluguina podrà assistir a tallers d’autoprotecció i defensa personal, a la conferència ‘Dones de postguerra. Subsistint al franquisme’, que anirà a càrrec d’Isabel Segura, o a altres xerrades sobre feminisme, violència sexual o urbanisme feminista, entre d’altres.

Notícies relacionades

Així mateix, la programació inclourà també un passeig pel patrimoni cultural espluguí que tindrà com a protagonistes a les dones, a més d’activitats dirigides al públic infantil i una exposició –Quina feinada!– sobre la invisibilitat del treball femení en els mitjans de comunicació.

També altres municipis de la comarca se sumen durant aquest mes a l’efemèride, com Castelldefels que acollirà fins al 17 de març les XXXV Jornades de les Dones sota el lema ‘¿Què volem les dones?’, i Sant Joan Despí, l’activitat central del qual serà la Diada de les Dones aquest dissabte.