FOMENTAR L'OCUPACIÓ JUVENIL

Tres de cada deu joves de Gavà ni estudia ni treballa

Per intentar minimitzar la situació s'ha constituït la Xarxa de Transicions Escola-Treball, dedicada a assessorar els joves i fomentar l'ocupació

Agents educatius, socials, econòmics i polítics formen part d'aquesta nova xarxa, que comptarà amb un servei d'orientació i acompanyament presencial

Uns nois en un taller d’un centre de formació professional.

Uns nois en un taller d’un centre de formació professional. / ARXIU / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dels 2.300 joves que actualment viuen a Gavà, el 34%, és a dir, més de tres de cada deu, ni estudia ni treballa. Aquesta preocupant dada és, entre d’altres, la que ha motivat la creació de la Xarxa de Transicions Escola-Treball, una plataforma dedicada a oferir assessorament als joves en el seu salt del món educatiu al laboral i a fomentar l’ocupació a la ciutat.

“Ens vam plantejar l’objectiu de desenvolupar una estratègia per poder revertir la situació o, almenys, minimitzar-la, i així posar a disposició de la població més jove les eines i els serveis que té l’Ajuntament, compartint aquesta reflexió amb tots els agents educatius, socials i econòmics de la ciutat”, explicava l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, durant la constitució de la xarxa aquest dilluns.

Aquesta eina pretén, per tant, posar en comú totes les persones implicades en aquesta transició educativa i laboral dels més joves, perquè “tenim recursos, entre tots fem molt, però no conèixer-nos ni compartir bones pràctiques fa que no puguem aprofitar les oportunitats com podríem fer-ho”, reconeixia la primera edil gavanenca.

Per això, aquesta eina integrarà els departaments municipals d’Educació, Promoció Econòmica, Joventut i Serveis Socials, així com centres educatius, organitzacions empresarials i sindicals, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i la Delegació Territorial d’Ensenyament, entre d’altres.

Assessorament personalitzat

Una de les accions que es derivarà de la Xarxa serà la creació d’un servei d’orientació i acompanyament, que obrirà al maig a La Casa Gran i estarà atès per un tècnic contractat per l’ajuntament, a qui recolzaran tècnics municipals d’Educació, Joventut, Promoció Econòmica i Ocupació i Serveis Socials.

Així mateix, es preveu crear un grup motor perquè elabori el pla de treball de la xarxa, que definirà què s’entén per acompanyament en les transicions escola-treball i quin serà el model exacte d’aquesta xarxa i que determinarà el conjunt d’activitats que es duran a terme i com es coordinaran.

Una necessitat local

La constitució d’aquesta xarxa dona resposta a una demanda recollida en diferents documents i anàlisis estratègiques elaborades pel consistori del Llobregat des de diferents perspectives, com són el Projecte Educatiu de Ciutat, el Pla Local de Joventut o l’Estratègia d’Ocupació Juvenil, presentada en el decurs de l’acte d’aquest dilluns.

Per a Sánchez, la seva creació atén a més una necessitat: “hem detectat que hi ha un número molt significatiu de joves de la ciutat que, quan són a l’últim cicle d’Educació Obligatòria, tenen dificultats per decidir què fer i no troben el camí per orientar-se en la seva trajectòria”.

Una indecisió que es reflecteix en dades com aquest 34% de ni-nis. Joves que, quan volen reincorporar-se al món laboral o educatiu, tenen encara més dificultats que la resta per fer-ho.

Comunicació amb els joves

D’aquesta anàlisi, assegurava el tinent d’alcalde de Nova Governança i Economia, Jordi Tort, “es desprèn una falta d’informació no perquè no existeixin recursos, sinó perquè no arriben comunicativament als joves o no hi ha ningú que els faci d’enllaç entre l’acabament dels estudis i l’inici de qualsevol projecte tant ocupacional com formatiu”.

Per això, una de les 16 accions que es desprenen de les sis línies estratègiques que planteja la nova Estratègia d’Ocupació Juvenil de Gavà és l’elaboració d’una estratègia de comunicació juvenil que permeti difondre els serveis i recursos que tenen els joves a la seva disposició a través dels diferents agents del territori.

Notícies relacionades

Així mateix, es pretén oferir orientació professional i laboral, millorar la capacitació professional dels joves, a través de pràctiques en empreses o de programes de formació ocupacional i contínua, entre d’altres; i incentivar al teixit empresarial a la contractació, a més de fomentar l’emprenedoria.

Més notícies de Gavà a l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA