LA FESTA DEL PATRIMONI

Els jaciments de Can Valls del Racó, la novetat de Gavà per a les Jornades Europees de Patrimoni

La ciutat se suma un any més a aquesta iniciativa amb cinc espais oberts al públic, als quals afegeix una visita guiada per l'acabada de restaurar vil·la romana

jep2018 gava canvalls

jep2018 gava canvalls

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Gavà s’afegeix un any més a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni, una iniciativa dedicada a sensibilitzar la ciutadania sobre el valor cultural i patrimonial que acullen els municipis europeus i que consisteix en l’obertura gratuïta de diversos espais de la ciutat i l’organització de visites guiades.

En el cas de Gavà, el programa inclou aquest any visites guiades i gratuïtes al Parc Arqueològic de les Mines, al refugi antiaeri de la Rambla, el castell de l’Eramprunyà i a l’exposició ‘Gavà, les veus del paisatge’ del Museu de Gavà, habituals d’aquestes jornades.

Però la principal novetat és sens dubte l’adhesió de les visites guiades a l’acabada de restaurar vila romana de Can Valls del Racó, un jaciment ubicat en una zona boscosa del sud-oest de la ciutat, entre Gavà i Castelldefels, la finalitat original del qual continua sent avui dia desconegut.

El seu principal atractiu arqueològic és la cisterna romana que s’ubica en ella, un dipòsit utilitzat per emmagatzemar i distribuir aigua dolça a la població més pròxima que està situada al costat de la riera de Canyars, pròxima al mar en l’època romana.

L’estructura, que data entre els segles I i II dC, ha patit un greu deteriorament amb el pas dels anys, motiu pel qual l’Ajuntament, propietari del jaciment, va sol·licitar a la Diputació de Barcelona el seu recolzament tècnic i econòmic per poder treballar en la seva restauració.    

Una remodelació que, a causa de la seva importància arquitectònica, arqueològica, històrica i cultural, tant el consistori com la Diputació han estat duent a terme sota les ordres de l’arqueòleg Àlvar Caixal.

Notícies relacionades

Ara, el públic podrà conèixer millor aquest descobriment i fer-ho a més de manera totalment gratuïta, en el marc de les JEP que arriben aquest cap de setmana a la ciutat. Totes les visites, horaris i punts de trobada als diferents espais es poden trobar en la pàgina web del Patrimoni Cultural de la Generalitat.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA