FESTA POPULAR

Gavà commemorarà el 150è aniversari de Pompeu Fabra al seu tradicional Aplec de Sant Miquel

El mes que ve, el castell de l'Eramprunyà tornarà a ser partícip d'aquesta celebració que data del segle XVI i que homenatjarà la llengua i literatura catalanes

21616553 10214298348470527 6865509432355106964 n

21616553 10214298348470527 6865509432355106964 n

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A finals de setembre, Gavà celebrarà de nou el tradicional Aplec de Sant Miqueluna festa popular que commemora la festivitat de San Miquel –29 de setembre– i que aquest any està dedicada a la llengua, en el marc del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i amb referència a la rellevància que els Marc, cavallers i polítics del castell de l’Eramprunyà, van tenir en el conjunt de la literatura catalana.    

La celebració de l’Aplec de Sant Miquel data de finals del segle XVI –sobre l’any 1568– i, després de desaparèixer als anys 20, va ser recuperada als 60 per diverses entitats gavanenques, amb l’objectiu de tornar a incorporar aquesta tradició al calendari de festivitats populars de la ciutat.

Entre els actes que s’incloïen antigament hi ha la romeria al castell, una missa a l’ermita de Sant Miquel i un dinar pels voltants del castell, en una festa que concloïa a Can Dardena al so de la gaita i el tabal.

Tradicions que, tot i que amb certes remodelacions, es continuen mantenint gràcies a l’afany de la ciutadania i de diverses organitzacions de la ciutat i que han incorporat cada vegada més entreteniments adaptats als nous temps i dirigits al públic infantil.

Com cada any, l’Aplec es posarà en marxa a les 8 del matí amb la pujada al castell, que els participants podran fer a peu o amb bicicleta i que s’iniciarà a la plaça de Batista i Roca, on es podran inscriure directament. El seguiran la tradicional xocolatada, el repic de les campanes i la missa.

Els actes inclouran a més activitats per als més petits com ara contacontes o jocs medievals i actuacions tradicionals en què participaran els Bastoners de Gavà, els Grallers de la Font Groga i els Castellers de Gavà.

Durant la jornada tindrà lloc l’acte de reconeixement a la figura i obra de Pompeu Fabra, en el marc de la celebració dels 150 anys del seu naixement i el centenari de la publicació de la Gramàtica Catalana, que comptarà amb la participació de la Societat Coral la Igualtat.

A la música, el ball i les tradicions se li sumarà el toc gastronòmic, amb un aperitiu de vi i un dinar de germanor, al qual seguirà un concurs de postres per compartir i una degustació de ratafia.

Notícies relacionades

Nombroses entitats col·laboren cada any en l’organització de l’Aplec, que està organitzat per la Unió Muntanyenca Eramprunyà, l’Asssociació d’Amics del Museu, el Grup Ecologista Quercus, el Centre d’Estudis de Gavà, l’Agrument Escolta i guia Roc del Migdia i Òmnium Cultural, amb el patrocini de l’Ajuntament de Gavà.

Més notícies de Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA