ALERTA AL LITORAL CENTRAL

En alerta la platja de Gavà per l'elevada presència de meduses a la costa catalana

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha fet una crida a la precaució pel seu augment en el tram que va des del Maresme fins a Cubelles

Una medusa en la Barceloneta.

Una medusa en la Barceloneta. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La platja de Gavà és una de les que inclou el tros de costa que ara està en alerta per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA perl’elevada presència de meduses de l’espècie ‘Rhizostoma pulmo’ (borm blau) que s’ha detectat en un ampli sector del litoral central, des del Maresme fins a Cubelles.

Aquesta medusa, que pot tenir efectes urticants, ha fet que hi hagi bandera groga ja en diverses platges de Barcelona, motiu pel qual no hauria d’estranyar als habitants de Gavà que passés el mateix a la seva platja.

Ja fa uns dies,l’Ajuntament de Gavà va alertar en la seva pàgina web que, en vista de l’increment de meduses al litoral català, l’ACA i l’Institut de Ciències del Mar havien decidit activar l’aplicació PlatgesCat, on s’informa en temps real sobre la presència d’aquests animals a les diferents platges de Catalunya.

Aquesta aplicació dona informació detallada sobre l’espècie en qüestió, la seva perillositat i els protocols d’actuació que s’han de seguir. Tot i que la majoria de les espècies que arriben a les costes catalanes no són tòxiques i no suposen un elevat risc per als banyistes, els seus efectes poden allargar-se durant dies o setmanes i provocar grans molèsties.

L’aparició d’aquest tipus d’espècies està afavorida quan les condicions del mar són més òptimes, és a dir, quan hi ha aigües calmades, elevades temperatures de l’aigua i quan el mar està més enriquit de nutrients com a conseqüència de les aportacions d’aigües continentals.

Per això, arran de l’ascens de les temperatures provocat per l’onada de calor que ha atacat el país en els últims dies i per les pluges que s’estan produint i que s’esperen, hi ha la possibilitat que en els dies posteriors s’observin amb més freqüència.

Pot produir urticària, tot i que no piqui

L’espècie ara detectada en diverses platges de Barcelona, la ‘Rhizostoma pulmo’, és un tipus de medusa típica del Mediterrani. Es tracta d’una medusa gran, els tentacles de la qual en situacions d’estrès poden desprendre una substància gelatinosa que conté cèl·lules urticants que poden quedar suspeses a l’aigua i afectar els banyistes sense necessitat que es produeixi picada.

Alguns veïns han alertat ja a través de les xarxes socials de l’observació d’alguns d’aquests exemplars o d’altres a la platja de Gavà i de la veïna Castelldefels. 

Notícies relacionades

El consistori ha posat a disposició de la ciutadania una guia d’identificació i tractament de les picades de meduses, creada per l’Institut de Ciències del Mar i el Projecte Medusa, així com una fitxa d’identificaciód’aquests animals i altres organismes gelatinosos.

Més notícies de Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA