Gavà, Sant Boi, Viladecans i Castelldefels reclamen a Rajoy el 'Metro del Delta'

Exigeixen al govern central que prioritzi les inversions per millorar la mobilitat a la cornisa del Delta del Llobregat

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / GAVÀ

Amb l'anunci del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de destinar 4.000 milions d'euros a la xarxa de Rodalies de Catalunya, els alcaldes de Sant Boi, Gavà, Viladecans i Castelldefels reclamen que aquesta inversió inclogui un impuls definitiu a l'anomenat “Metro del Delta”.

Les quatre ciutats han tornat a exigir a l'Estat que recuperi i prioritzi els projectes per dotar el Delta del Llobregat d'una xarxa de transport públic eficient i sostenible. 

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha reclamat al Govern que “d'una vegada per sempre demostri sensibilitat. Estem parlant d'un espai on viuen més de 250.000 persones, un dels motors econòmics més importants del país i un territori de gran valor natural i estratègic".

Sánchez ha afegit que "Tenim necessitats reals, concretes, que fa massa temps que esperen, i una d'elles, essencial, és el transport públic. El creixement de la xarxa de Rodalies amb el Metro del Delta és, a més, una necessitat evident en termes de sostenibilitat, mobilitat i lluita contra el canvi climàtic".

L'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha manifestat que "en aquest moment en què el govern central està comprometent inversions de millora de Rodalies a Barcelona, el Delta no pot quedar-ne fora. La construcció d'aquesta línia de ferrocarril soterrada entre Castelldefels i Cornellà, que estava concretada des de fa anys, és vital per als nostres ciutadans i ciutadanes".   

Al seu torn, l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha assegurat que “el col·lapse del transport públic a la zona del Delta s'incrementarà amb les restriccions del vehicle privat que es faran a nivell metropolità. És urgent efectuar les inversions previstes al Pla Director d'Infraestructures, i en especial recuperar l'execució del Metro del Delta". 

Finalment, l'alcaldessa de Castelldefels, Candela López, ha afirmat que “aquest anunci del govern espanyol és un reconeixement implícit de les carències i la precarietat en infraestructures que patim els catalans des de fa anys. El que volem és veure aquests projectes fets realitat".

Ara fa un any, els quatre alcaldes reclamaven conjuntament a la Generalitat i al govern central que trauran del calaix projectes fonamentals per acabar amb el dèficit històric en la mobilitat, i sobretot en el transport públic de passatgers, que pateix el Delta.   

Entre aquests projectes estratègics paralitzats o ajornats des de fa anys, destacaven el del “Metro del Delta”, una infraestructura que inicialment estava concebuda com una nova línia de metro i que es va redefinir l'any 2006 com una nova línia de Rodalies Cornellà-Castelldefels, i, per tant, competència del govern central. 

El nou projecte, que consistia en la construcció d'un tram de doble via d'una longitud aproximada de 22,4 km i amb 11 estacions, quatre de les quals de nova construcció, va ser sotmès a consultes ambientals.

Notícies relacionades

L'any 2010 es va aprovar provisionalment i es va sotmetre a informació pública l'"Estudi Informatiu Rodalies de Barcelona. Nova Línia Castelldefels-Cornellà-Barcelona (Zona Universitària)". 

Més notícies de Gavà