Accés a l'escola

La preinscripció escolar començarà el 13 de maig de forma telemàtica

Per garantir l'equitat durant tot el procés, també es podrà dur a terme de forma presencial entre el dies 19 i el 22 de maig, sempre amb cita prèvia

geneescola

geneescola

4
Es llegeix en minuts

La preinscripció escolar per al curs 2020-2021 es podrà fer de manera telemàtica del 13 al 22 de maig per al primer i segon cicle d’educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria (ESO), tal com ha anunciat el Departament d’Educació de la Generalitat.

La preinscripció, també telemàtica, per a l’ensenyament postobligatori serà del 27 de maig al 3 de juny en el cas del batxillerat; del 2 al 8 de juny per als cicles de grau mitjà d’FP i d’arts plàstiques i disseny; i del 10 al 17 de juny, en el cas dels cicles de grau superior d’FP i d’arts plàstiques i disseny.

A causa dels circumstàncies extraordinàries per la Covid-19, i per evitar la seva propagació, Educació promou la preinscripció de manera telemàtica. Tot el tràmit es podrà fer ‘online’, a través del portal preinscripcio.gencat.cat. Així, s’elimina la necessitat de presentar la sol·licitud i la documentació en paper a cada centre educatiu, un tràmit que es podrà fer mitjançant el formulari telemàtic i l’enviament de la documentació necessària (escanejada o fotografiada) amb un correu a la bústia electrònica oficial del centre sol·licitat en primera opció. Per a les guarderies, s’acceptarà la sol·licitud omplerta per correu electrònic.

Tràmit presencial

Amb tot, i per garantir l’equitat, les famílies que no tinguin els mitjans per dur a terme el procediment telemàtic disposaran d’uns dies per poder entregar les sol·licituds de manera presencial. La preinscripció presencial estarà disponible a partir del 19 de maig i fins al 22 de maig inclòs. A les guarderies es podrà fer de manera presencial durant tot el termini de preinscripció. Per fer-ho, caldrà demanar cita prèvia al centre que les famílies hagin escollit en primera opció trucant per telèfon o a través d’internet.

Per evitar els desplaçaments, es podrà fer el tràmit ‘online’

Pel que fa a la cita prèvia, serà accessible des de les pàgines web de cadascun dels centres i des de la web del Departament d’Educació durant les 24 hores del dia. Cada centre determinarà el seu horari d’atenció al públic, segons les necessitats. És per això que les webs dels centres inclouran en un lloc visible la informació sobre l’horari, el correu i el telèfon, així com l’eina de cita prèvia.

A causa del tancament dels centres per la Covid-19, aquest any molts centres educatius no han arribat a temps per dur a terme la jornada de portes obertes. Per això, hauran d’incloure informació a les seves pàgines web amb el màxim detall possible sobre les característiques del centre i el seu projecte educatiu, per oferir tota la informació que les famílies necessiten per triar centre.

Mesures de seguretat

Per a les famílies que hagin de fer ús de la cita prèvia i la preinscripció presencial, a les webs dels centres podran obtenir la informació necessària per portar el tràmit amb garanties de salut i seguretat.

Com a mesures de prevenció, els centres han de recordar a les famílies la recomanació de portar mascareta i guants. A més, ha d’anar al centre el menor nombre possible de persones per fer les gestions (preferiblement, només una persona). Els responsables dels centres han d’avisar les famílies que han de portar la documentació per poder-la escanejar o fotocopiar i, si pot ser, la sol·licitud omplerta des de casa.

No poden anar a fer les gestions les persones de grups d’especial vulnerabilitat o en període de confinament, o que presentin símptomes. En aquest cas, poden autoritzar per escrit una altra persona a portar la sol·licitud i la documentació.

D’altra banda, s’estableix la neteja diària dels espais i la ventilació periòdica de les instal·lacions. També la instal·lació de mampares de protecció per als treballadors sempre que sigui possible, així com l’ús de mascaretes quirúrgiques, de pantalles protectores facials i de guants per al personal encarregat de l’atenció al públic, que també disposaran de gel hidroalcohòlic.

Termini de matriculació

Quant a la formalització de la matrícula, el centre ha de gestionar el tràmit a través de cites prèvies, utilitzant l’eina corporativa o el telèfon, i el correu electrònic per a l’enviament de la documentació.

Notícies relacionades

Els alumnes de segon cicle d’educació infantil, primària i ESO podran formalitzar la matrícula del 13 al 17 de juliol. En el cas del primer cicle d’educació infantil, serà entre el 17 i el 23 de juny. Els alumnes de batxillerat, del 8 al 14 de juliol –els que estiguin pendents de l’avaluació del setembre, del 7 al 10 de setembre–. Els estudiants de grau mitjà i grau superior d’FP i d’arts plàstiques i disseny, entre l’1 i el 7 de setembre.

El calendari i la matrícula per als altres ensenyaments es pot consultar a la web preinscripcio.gencat.cat.

Barem per als criteris de prioritat

<span style="font-size: 1.6rem;">En l’educació primària, l’ESO i el batxillerat –excepte la modalitat de l’artístic– tenen preferència els alumnes que provenen d’un centre adscrit al centre sol·licitat. En l’ESO i el batxillerat, només en alguns centres, també tenen preferència els alumnes que cursen simultàniament ensenyaments professionals de música i ball i programes esportius d’alt rendiment.</span>