SALUT

Catalunya crea una oferta sense precedents per formar especialistes en l'àrea de salut

El Departament de Salut de la Generalitat bat un rècord històric de gairebé 1.500 places de formació sanitària especialitzada

L'oferta inclou més de 50 especialitats, des de metges, infermeres, farmacèutics i psicòlegs, així com biòlegs, físics i químics

gene

gene

2
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha donat a conèixer l’abast de l’oferta de formació sanitària especialitzada (FSE) per al pròxim any. Aquesta xifra assoleix màxims històrics i es concreta en fins a 1.432 places de 54 especialitats diferents, que van des de metges, infermeres, farmacèutics i psicòlegs, passant per altres professionals com biòlegs, físics i químics.

Aquesta oferta suposa un creixement d’un 9,6% més respecte a la de l’any passat i manté la tendència ascendent dels últims 5 anys. A més, aquest creixement de més de 125 places suposa una inversió afegida a partir de l’any que ve de 6 milions d’euros en els pròxims 5 anys.

Aquest rècord general de places FSE també s’aconsegueix, particularment, en l’oferta d’especialitats mèdiques (MIR), que es concreta a 1.134 places de 40 especialitats diferents; són 83 més que el 2018 i suposa el creixement interanual més gran des que hi ha registre. De fet, actualment 8 de cada 10 places FSE que es convoquen són de MIR. Dins de les especialitats mèdiques les que més creixen són les de medicina familiar i comunitària (amb 35 places més) i les de pediatria (10 més), però també les de cirurgia general i de l’aparell digestiu, al·lergologia i les de medicina preventiva i salut pública.

Quant a la formació d’infermeres especialistes, es manté la tendència alcista, amb un total de gairebé 200 places de 6 especialitats diferents, amb les d’infermeria geriàtrica i pediàtrica i d’infermeria familiar i comunitària entre les que més creixen. Per primera vegada s’ofereixen places d’infermeria del treball per atendre treballadors en serveis de prevenció d’empreses.

Quant a la resta d’especialitats, destaca el creixement de l’oferta de psicologia clínica, que duplica l’oferta de fa quatre anys, i de farmàcia hospitalària, entre d’altres.

Oferta per zones

La de Barcelona encapçala el rànquing amb més nombre de places ofertes, de fet, 3 de cada quatre places de FSE es localitzen aquí. A la ciutat es convocaran 521 places (un 6,9% més que el 2018); a l’Àrea Metropolitana Nord, 327 (un 7,9% més); a l’Àrea Metropolitana Sud, 232 (un 11,2% més);

La resta d’àrees: El Camp de Tarragona, 96 (un 6,7% més); Girona, 92 (un 16,5% més); Lleida, 63 (un 6,8% més); la Catalunya Central, 79 (un 17,6% més); i a les  Terres de l’Ebre, 22 (un 22,2% més).

Notícies relacionades

D’aquestes dades es dedueix que on més creix l’oferta de places és a les Terres de l’Ebre, a la Catalunya Central i a Girona. Per a la consellera de Salut, Alba Vergés, aquesta oferta també demostra la voluntat de “fer de la primària el motor del sistema de salut de Catalunya”.

Fonts de la Generalitat indiquen que per establir aquesta oferta s’ha considerat la reposició d’especialistes per jubilació i l’anticipació a les necessitats futures del model sanitari català. En aquest sentit, s’han tingut en compte propostes treballades al Fòrum de Diàleg Professional, una iniciativa del Departament per alinear les polítiques de planificació i d’ordenació professionals amb els models d’atenció que s’han d’impulsar pera tal de donar resposta a les necessitats de salut de la població.