Descobriment arqueològic

Així és el tresor del ‘Maravillas’, l’històric galió espanyol rescatat a les Bahames

Un grup d’exploradors ha recuperat les restes d’una de les grans embarcacions naufragades a l’Atlàntic durant el segle XVII

Així és el tresor del ‘Maravillas’, l’històric galió espanyol rescatat a les Bahames

Raimond Klavins |Unsplash

2
Es llegeix en minuts

Més de 350 anys després que el galió espanyol Nuestra Señora de las Maravillas’ naufragués a 70 quilòmetres de la costa de les Bahames, perdent-se així un tresor de valor incalculable en el fons del mar, un grup d’exploradors ha rescatat una part de les joies i objectes personals que es trobaven a l’embarcació just abans d’enfonsar-se.

Durant diversos segles, el barco conegut popularment com el ‘Maravillas’ ha sigut objecte de desig de múltiples grups de cercatresors que pretenien obtenir els metalls preciosos que van quedar atrapats a l’embarcació a les profunditats de l’oceà Atlàntic.

Tres segles i mig més tard, la col·lecció de peces recuperades es podrà visitar al nou Museu Marítim de les Bahames.

Un naufragi dramàtic

La història de l’enfonsament d’aquest famós barco, considerat el més important dels que es troben a les aigües de les Bahames, es remunta al gener de l’any 1656. En aquell temps, era un dels grans galions espanyols que carregaven els tresors extrets en terres americanes i els transportaven cap a Europa.

El seu valor històric, tanmateix, era més gran que el de la resta d’embarcacions de l’època, ja que pretenia portar al port de Sevilla una càrrega doble: l’enviament d’objectes que li corresponia i el tresor d’una altra expedició espanyola que va naufragar en les proximitats de l’Equador dos anys enrere.

Quan intentava tornar a Espanya des de l’Havana, un error de navegació va provocar que la nau xoqués violentament contra un escull de corall i s’enfonsés, fet que va provocar que es perdessin les vides d’uns 600 tripulants. Tan sols 45 mariners van aconseguir sobreviure a l’accident.

Joies, monedes i objectes quotidians

A causa del pas dels anys i les característiques del naufragi, les restes del barco van quedar molt disperses a la regió. Segons ha explicat Allen Exploration, l’organització encarregada del rescat, en l’actualitat no es preserva intacta cap part de l’embarcació i el rastre de runa s’estén al llarg de 13 quilòmetres.

Per sort, l’equip d’investigadors de Carl Allen, líder del projecte, ha aconseguit obtenir part del tresor original. Les troballes van des de monedes i lingots d’or i de plata fins a joies elaborades amb metalls preciosos encarregades per l’alta societat espanyola.

En aquest sentit, destaquen especialment una cadena d’or i diverses arracades que combinen maragdes colombianes. També s’han descobert penjolls de maragdes i ametistes que formaven part del material de contraban que els mariners portaven d’amagat a la península Ibèrica.

D’altra banda, s’han recuperat objectes de gran interès arqueològic amb què Allen Exploration volen estudiar com era el dia a dia dels mariners del galió. Així, s’han salvat el major nombre possible de plats, gerros i altres objectes quotidians que transportava l’expedició.

Entre els efectes personals, ressalta una empunyadura de plata de l’espasa d’un soldat i quatre penjolls que porten els cavallers de l’orde de Santiago.

A disposició del públic per primera vegada

Notícies relacionades

Tot i que no és la primera vegada que es troben peces del tresor del galió de ‘Nuestra Señora de las Maravillas’ –Robert Marx va rescatar alguns articles el 1972–, sí que serà l’única ocasió en què les troballes podran ser visitades pel gran públic.

Aquest és el compromís que van adquirir l’equip d’investigadors amb el govern de les Bahames, que a causa de la llei vigent al país és el propietari legítim de tots els objectes que es trobin dins de les seves fronteres marítimes.