Fenomen social

‘Deep Nostalgia’, l’app que dona vida a fotos antigues

  • L’aplicació se serveix d’intel·ligència artificial per recrear moviments en imatges de familiars o personatges històrics

  • MyHeritage, l’empresa darrere d’aquesta eina, ha sigut acusada a Noruega de violar les lleis de privacitat

‘Deep Nostalgia’, l’app que dona vida a fotos antigues
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En temps problemàtics la gent acudeix a la nostàlgia del passat a la recerca de confort. Ho hem vist en les cançons de The Weeknd, en sèries com ‘Stranger Things’ o en la reaparició a les xarxes de mems antics. Ara, l’aplicació ‘Deep Nostalgia’ va un pas més enllà i converteix les teves fotos antigues en vídeos amb moviment, un inquietant mecanisme d’intel·ligència artificial (IA) que permet així ‘ressuscitar’ els teus éssers estimats morts o donar vida a personatges històrics.

Els resultats són increïbles, però falsos. Aquesta eina pretén recrear els instants previs a la fotografia, i així fa una sensació de moviment, profunditat i realitat a la persona retratada. Una cosa similar al que sí que realment fa el mode de fotografia ‘Live’ del sistema iOS, d’Apple. L’app utilitza vídeos ja gravats de persones reals i els seus moviments facials i tria els fragments més adequats per aplicar de manera automatitzada sobre la fotografia que l’usuari tria.

Aquests últims dies la popularitat de l’app s’ha disparat. Catapultada per l’espectacularitat dels seus resultats, han començat a circular vídeos a les xarxes socials –especialment a Twitter– que proven aquest sistema d’IA per recrear tant els teus avis com personatges com Cleòpatra o el Che Guevara.

Dubtes sobre la privacitat

‘Deep Nostalgia’ és un servei de la companyia MyHeritage, que es dedica a traçar els arbres genealògics dels seus clients mitjançant proves d’ADN que detecten quina és la seva procedència ètnica i de quines regions geogràfiques descendeix la seva família. La tecnologia està desenvolupada per la firma israeliana D-ID.

L’aplicació ha despertat crítiques pels problemes ètics i de privacitat que pot causar el seu ús. Tot i que MyHeritage demana als usuaris que només pengin aquelles imatges de les quals tinguin drets, el seu ús pot ser abusat. L’eina se serveix d’una tècnica similar als vídeos manipulats –coneguts com a deepfakes’– que s’utilitzen cada vegada més per a la suplantació d’identitat en el món pornogràfic.

MyHeritage ha sigut acusada per les organitzacions del consumidor de Noruega per violar les lleis de privacitat del país i el 2018 la companyia va patir una bretxa de seguretat i li van robar més de 92 milions de correus electrònics amb informació privada dels seus clients, tot i que va assegurar que les seves dades no s’havien vist compromeses.

Reviure familiars

MyHeritage insta a utilitzar l’app com a via per «experimentar amb la teva història familiar», explotant l’atracció i fascinació de veure familiars en situacions que sense tecnologia seria impossible, ja sigui per tornar a veure un avi ja mort o per veure com era la teva mare de nena. De moment, l’app només anima el cap i una única persona per foto.

Notícies relacionades

Alguns usuaris l’han utilitzat per donar vida a escultures o pintures de personatges històrics, cosa que causa una sensació estranya.

L’aplicació et permet utilitzar-la cinc vegades de manera gratuïta i a partir d’allà fan falta registres pagats per continuar-la utilitzant. MyHeritage assegura que les imatges carregades durant el període de prova gratuïta seran eliminades partint de la protecció de la privacitat.