RARESA METEOROLÒGICA

Tres 'sols' il·luminen el cel a la ciutat xinesa de Fuyu

Aquest fenomen sorgeix quan s'acumulen partícules cristal·lines de gel en l'atmosfera, que actuen com a prismes refractant la llum

1280px-fargo sundogs 2 18 09

1280px-fargo sundogs 2 18 09

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els residents de la ciutat de Fuyu, a la província de Jilin, al nord-est de la Xina, van acomiadar l’any amb tres ‘sols’. Cap a les vuit del matí es van poder observar dos punts brillants a l’esquerra i a la dreta del Sol. Els ‘astres’ addicionals eren una mica més grans que l’autèntic. La visió va durar uns 20 minuts.

Aquest inusual fenomen òptic atmosfèric dels tres sols es coneix també com a parhelia, i és el resultat de la refracció de la llum a través dels cristalls de gel que hi ha suspesos a l’atmosfera. Perquè es doni aquesta estampa es requereixen unes determinades condicions meteorològiques. Primer, que la temperatura ambiental sigui inferior a 20 graus. I el moment, que ha de ser després de la sortida del Sol però abans de ple matí (perquè la quantitat de cristalls de gel a l’atmosfera sigui abundant).

Com l’arquer Hou Yi

El fenomen es va tornar viral a les xarxes socials xineses, i alguns internautes van recordar la història d’Hou Yi, un heroi arquer de la mitologia xinesa. La llegenda diu que va fer caure vuit de nou sols al cel, per deixar només l’únic i necessari; així el món no seria destruït. Per la seva gesta li van donar l’Elixir de la Immortalitat i, més tard, es va convertir en el Déu del Sol.

El grec Aristòtil també va deixar constància dels «sols burletes» que mai s’alineaven per sobre o per sota del Sol.

Notícies relacionades

Més tard, els tres ‘sols’ es van associar amb la mala sort i amb el presagi de guerres que havien d’arribar. 

Seguiu Extra a Facebook

Temes:

Xina