SEGONS UN ESTUDI

Alerta, parelles, s'acosta el Nadal

Avui, 11 de desembre, i el primer dilluns de l'any són els dies en què es trenquen més relacions sentimentals

46988020 591

46988020 591 / Iakov Filimonov

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

S’acosta el Nadal. Sopars d’empresa, amb la família, tiberis... però també s’acosta una de les pitjors èpoques per a les parelles. Ho diu un estudi publicat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)i que es basa en una enquesta realitzada pel portal Information Is Beatiful, que destaca una dada demolidora: el dia d’avui, 11 de desembre, unes setmanes abans que comencin les festes, és el dia amb més probabilitat perquè trenqui una parella.

Per trobar aquesta fatídica data, des de l’esmentada web han analitzat la informació que aporten els 2.271 milions d’usuaris actius que Facebook té al món quan actualitzen la pestanya que indica la situació sentimental. D’altra banda, a més, s’han tingut en compte les dades aportades pel Servei d’Estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que confirmen que en el primer trimestre de l’any, després de les festes, a Espanya augmenten les demandes de dissolució matrimonial. Així, de les 111.704 separacions i divorcis que es van produir el 2018, un 26% (29.108) van tenir lloc entre el gener i el març.

I una altra dada a tenir molt en compte: El primer dilluns hàbil de gener és el més crític. Al Regne Unit els advocats anomenen aquest dilluns Dia D (de ‘divorci’).

¿Per què l’11 de desembre és el dia més crític per a les parelles? Té a veure sobretot amb el dia en què es comunica la ruptura. «S’ha de tenir en compte que una cosa és quan es produeix la ruptura –que moltes vegades és més un procés que un moment puntual– i una altra és quan es fa pública o es fa oficialment la petició de separació o divorci», apunta Francesc Múñez, sociòleg i director del màster d’Humanitats: Art, Literatura i Cultura Contemporània de la UOC.

Vacances, moments crítics

«Així com en la rutina és més fàcil deixar-se portar per la inèrcia, en els períodes vacacionals, i, sobretot, per Nadal, les parelles saben que han d’afrontar un període intens de vida familiar i, per tant, és el moment en què precipiten la decisió», explica Adrián Montesano, professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC. Aquest expert en teràpia familiar i de parella posa exemples: «Algú insatisfet en una relació que no hi ha estat gaire temps pot pensar: ‘No vull que la meva parella es vinculi més amb la meva família, si en realitat la relació no té futur’. Respecte a les relacions més llargues, Montesano opina que «pot pesar més el fet d’evitar un esforç familiar desmesurat o el pes simbòlic que té la perspectiva de Nadal separats per ajudar el procés de desvinculació».

Notícies relacionades

Per rematar, Montesano creu que «pot influir que el Nadal signifiqui un període de revisió personal i per tant inciti a la presa de decisions d’aquest tipus. L’experiència clínica ens ensenya que quan una parella està passant per una etapa crítica és habitual que el membre més insatisfet estableixi límits del tipus ‘si d’aquí a Nadal la cosa no millora...’.

Seguiu Extra a Facebook

Temes:

Nadal