DIA INTERNACIONAL DE L'INVENTOR EN HONOR DE LA DIVA DE HOLLYWOOD

Hedy Lamarr, la 'mare' de l'invent

Espanya ocupa el tercer lloc mundial de països amb més patents femenines

Aquest any destaquen les propostes en el sector de béns de consum i l'estètica

inventoras2019

inventoras2019

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dissabte, 9 de novembre, es commemora el Dia Internacional de l’Inventor. La data va ser triada el 2005 en honor no d’un home, sinó d’una dona excepcional, que va néixer aquell mateix dia a Viena el 1914. Hedy Lamarr ha passat de ser reconeguda com «la dona més bonica de la història del cine» –va ser la pèrfida dona que va entabanarVictor Mature per fer-li confessar el secret la seva força al pèplum bíblic Samsó i Dalila (1949), a més de ser la primera actriu d’aparèixer completament nua en una pel·lícula comercial i a fingir el primer orgasme al cine, en el llargmetratge ‘Èxtasi’ (1933)– a ser la inventora i creadora de l’espectre eixamplat, la tècnica de modulació utilitzada fins al dia d’avui en les telecomunicacions. Amb estudis en enginyeria des dels 16 anys, el 1941 va presentar, sota el títol ‘Sistema de comunicació secreta’, la sol·licitud de patent del que avui coneixem com a wifi.

Hedy Lamarr i Victor Mature, passió bíblica a ‘Sansón y Dalila’ (1949).

Sens dubte una avançada al seu temps que ha inspirat moltes dones a endinsar-se en el camp de la invenció i les patents. Si bé els homes continuen sent majoria percentualment en aquest terreny, també és cert que cada any la distància s’escurça. Segons dades fins al 2018 de l’Organització Mundial de la Propietat, les dones representen el 17,1% de tots els inventors. Una proporció que, des del 2014, ha augmentat un 3,1%. La progressió es deu que «cada any més dones fan carreres relacionades amb la ciència i la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques», assenyalen des d’Inventos Eureka, una de les agències de representació d’inventors que hi ha a Espanya, país que ocupa el tercer lloc mundial en proporció de dones inventores, amb un 24,4%. Per davant, només Corea del Sud (amb un 26,8%) i la Xina (amb un 28,9%).

Igual com Hedy Lamarr, moltes dones espanyoles presenten patents relacionades amb la comunicació digital (20,4%), si bé la majoria tenen a veure amb les ciències de la vida: biotecnologia (29,2%), productes farmacèutics (29,2%), química d’aliments (28,7%), anàlisi de materials biològics (26,7%) i orgànics de química (26,1%). Finalment, les patents sobre béns de consum representen el 19,3% de les sol·licituds.

Perquè un invent sigui patentat ha de complir tres requisits: novetat (que no es conegui), activitat inventiva (la invenció no ha de ser evident per a un expert en la matèria) i aplicació industrial (que es pot fabricar). A més, aquestes tres condicions s’han de complir a nivell mundial (per això molts tenen el seu nom en anglès, l’idioma global).

Destaquem aquí cinc invents amb segell de dona que s’han registrat aquest 2019:

1) Bottle Clip (Ana Holfinger)

Bottle Clip (Ana Holfinger)Aquest projecte, que està en fase de prototip, va néixer com una idea per ajudar totes les persones que diàriament porten ampolles durant els seus passejos, excursions, quan practiquen esports o durant la jornada laboral. L’avantatge de l’invent és que permet transportar l’ampolla deixant les mans lliures. El disseny permet que l’ampolla vagi directa de la prestatgeria del supermercat als pantalons o al cinturó, on queda subjecte el Bottle Clip.


2) Clean Brush (Teresa Tormos)

2) Clean Brush (Teresa Tormos)La idea és netejar el raspall de cabells enredats a les pues de la pinta, així com la brutícia que s’acumula en aquesta zona. Es tracta d’una placa impermeable que llisca per eliminar de manera òptima tots els residus indesitjats.


3) Chest Pillow (Mari Carmen Martínez)

3) Chest Pillow (Mari Carmen Martínez)Diverses empreses distribuïdores s’han interessat ja per aquest coixí per al pit concebut per prevenir i reduir, durant les hores del descans, les irritacions i arrugues a la zona pectoral. Les corretges permeten un ajustament ergonòmic i de gran comoditat, amb un coixí que s’ajusta a la zona central del pit, inserida dins d’una funda amb tires ajustables. El coixí pot tenir diferents tipus de farcit, com gels, llavors, buata, flors seques..., de tal manera que cada usuari pot personalitzar el seu coixí.


4) Elevador de cistelles (Sara Copete)

Col·locar la cistella del súper a l’altura de la cinta de les caixes és un avantatge a l’hora de pagar la compra, estalviant al consumidor el repetitiu gest d’ajupir-se i aixecar-se per col·locar cada producte. Especialment avantatjós per a persones grans, embarassades i amb problemes de mobilitat, consisteix en una espècie de cavallet extensible amb rodes en el qual es pot inserir la cistella.


5) Noves tisores per a nadons (María José Prieto i Inma Prieto)

Notícies relacionades

5) Noves tisores per a nadons (María José Prieto i Inma Prieto)Es tracta d’unes tisores infantils amb punta roma que incorporen una llum per millorar la visió a l’hora de tallar-los les ungles als nounats o nens de poca edat.

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

Dones Feminisme