ESTUDI CIENTÍFIC

Com fer la crep perfecta (plana i sense forats), segons la dinàmica de fluids

Un parell de físics donen amb la fórmula perfecta perquè les tortitas surtin sempre bé

pancakes-2020863 960 720

pancakes-2020863 960 720

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un parell de físics de dinàmica de fluids han aprofitat els seus coneixements per desenvolupar la manera òptima de cuinar una crep: les tortitas o panqueques en versió francesa.

L’estudi, publicat a la revista ‘Physical Review Fluids’va començar quan Mathieu Sellier, de la Universitat de Canterbury, es va sentir frustrat amb els seus esforços per fer una crep molt plana; la majoria de les persones que mengen creps sens dubte estarien d’acord que plana és la forma òptima. 

Les creps amb bonys tendeixen a cuinar-se de manera desigual, cosa que fa que algunes parts es cuinin massa o massa poc. Sellier recorda que la seva dona va assenyalar que, com a físic especialitzat en dinàmica de fluids, hauria de poder descobrir la millor manera de servir i cuinar una simple crep. Intrigat, es va associar amb Edouard Boujo, de l’École Polytechnique, per fer precisament això.

Simulació matemàtica

Per crear la millor tècnica per fer que la massa de crep s’acomodi a la paella, els dos van crear una simulació que va mostrar a la paella i a la massa en acció. Per arribar a un enfocament òptim, els investigadors van aplicar l’optimització adjunta, un enfocament basat en les matemàtiques que té en compte el moviment dels fluids en un contenidor en moviment. Després d’ajustar-ho, la simulació va mostrar als investigadors la millor manera de cuinar una crep.

La simulació va suggerir que la millor tècnica consistia a abocar la quantitat correcta de massa en una paella calenta i després inclinar la paella amb bastanta inclinació, cosa que va obligar la massa a córrer avall fins a la vora de la paella. A continuació, la paella s’ha d'anar girant de manera que obligui la massa a estendre’s a altres parts de la paella, fins que estigui completament coberta. L’angle de la paella s’ha de reduir gradualment durant el pas final fins que la paella quedi plana sobre la cuina.

Els investigadors informen que els seus resultats van mostrar una millora del 83% en la uniformitat de la crep i un segell d’aprovació de les seves encantades filles. Assenyalen que la seva simulació també es podria utilitzar per a altres aplicacions líquides, com fer xocolata o aplicar recobriments a pantalles de telèfons intel·ligents.

Notícies relacionades

 

Segueix Extra  a Facebook