ESTUDI CIENTÍFIC
Com fer la crep perfecta (plana i sense forats), segons la dinàmica de fluids
Un parell de físics donen amb la fórmula perfecta perquè les tortitas surtin sempre bé
pancakes-2020863 960 720
Un parell de físics de dinàmica de fluids han aprofitat els seus coneixements per desenvolupar la manera òptima de cuinar una crep: les tortitas o panqueques en versió francesa.
L’estudi, publicat a la revista ‘Physical Review Fluids’va començar quan Mathieu Sellier, de la Universitat de Canterbury, es va sentir frustrat amb els seus esforços per fer una crep molt plana; la majoria de les persones que mengen creps sens dubte estarien d’acord que plana és la forma òptima.
Les creps amb bonys tendeixen a cuinar-se de manera desigual, cosa que fa que algunes parts es cuinin massa o massa poc. Sellier recorda que la seva dona va assenyalar que, com a físic especialitzat en dinàmica de fluids, hauria de poder descobrir la millor manera de servir i cuinar una simple crep. Intrigat, es va associar amb Edouard Boujo, de l’École Polytechnique, per fer precisament això.
Simulació matemàtica
Per crear la millor tècnica per fer que la massa de crep s’acomodi a la paella, els dos van crear una simulació que va mostrar a la paella i a la massa en acció. Per arribar a un enfocament òptim, els investigadors van aplicar l’optimització adjunta, un enfocament basat en les matemàtiques que té en compte el moviment dels fluids en un contenidor en moviment. Després d’ajustar-ho, la simulació va mostrar als investigadors la millor manera de cuinar una crep.
La simulació va suggerir que la millor tècnica consistia a abocar la quantitat correcta de massa en una paella calenta i després inclinar la paella amb bastanta inclinació, cosa que va obligar la massa a córrer avall fins a la vora de la paella. A continuació, la paella s’ha d'anar girant de manera que obligui la massa a estendre’s a altres parts de la paella, fins que estigui completament coberta. L’angle de la paella s’ha de reduir gradualment durant el pas final fins que la paella quedi plana sobre la cuina.
Els investigadors informen que els seus resultats van mostrar una millora del 83% en la uniformitat de la crep i un segell d’aprovació de les seves encantades filles. Assenyalen que la seva simulació també es podria utilitzar per a altres aplicacions líquides, com fer xocolata o aplicar recobriments a pantalles de telèfons intel·ligents.
Notícies relacionades
Segueix Extra a Facebook
- Salut pública Els metges avisen de l’expansió de la tinya entre els joves
-
- Al metatars Què és el neuroma de Morton, la malaltia que pateix Letizia: símptomes i causes
- Una història de superació "L’addicció va agafar les regnes de la meva vida"
- Camí de les urnes El PNB agita territori ‘abertzale’ en el seu intent d’evitar el sorpasso de Bildu
- Jubilació La Seguretat Social avisa: jubilar-se als 63 pot comportar penalitzacions
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Viatge al passat iber
- FIRA Berga treu les tendències de moda al carrer demà
- patrimoni Un mirador privilegiat de Manresa amb història