Estudi científic

Les conseqüències físiques de mirar molt el mòbil: treu papada i creix una 'banya' al crani

Uns investigadors australians alerten d'encorbaments típics de les persones grans

¿Com evitar tot això? Posant el dispositiu a l'altura de la mirada.

iphone-410324 1920-1

iphone-410324 1920-1

1
Es llegeix en minuts
María Aragón

Utilitzar molt el mòbil canvia l’anatomia humana. Almenys l’ús que en fem. La posició que agafem per mirar-lo, abaixant el cap, pot provocar una petita banya al coll a més de papada. 

És la conclusió a la qual van arribar investigadors australians de la Universitat de Sunshine Coast, els doctors David Shahar i Mark Sayers, després d’analitzar les radiografies de 218 persones d’entre 18 i 30 anys. 

L’estudi es va basar en imatges de rajos X, on van veure que més del 40% de les persones havien desenvolupat una petita banya al coll d’entre 10 i 30 mil·límetres a la qual no trobaven explicació en forma de lesió o d’origen genètic. 

Es tracten de creixements ossis que habitualment es donaven per l’encorbament amb l’edat, en avis, però que en aquest cas s’han avançat perl’ús de telèfons mòbils, tablets i altres dispositius tecnològics. "Els processos degeneratius poden començar a una edat primerenca", va dir un dels directors d’aquest projecte. "Però ens van sorprendre perquè normalment tarden anys a desenvolupar-se".

Notícies relacionades

Aquest canvi seria conseqüència d’una mala actitud amb dispositius tecnològics amb què el pes del cap genera una càrrega muscular i desplaça cap endavant el coll. Al sotmetre'l a pressió, genera una banya per contrarestar els quatre quilos de cap i té també com a conseqüèncial’aparició de papada. 

¿Com evitar tot això? Posant el dispositiu a l’altura de la mirada.