PER A MITÒMANS

Subhasten un floc de cabells de Beethoven

El preu final de la licitació podria superar aquest dimarts els 16.000 euros a Sotheby's

zentauroepp33413063 dominical 707  peque a historia de la musica beethoven  stie190610191317

zentauroepp33413063 dominical 707 peque a historia de la musica beethoven stie190610191317

1
Es llegeix en minuts

La prestigiosa casa de subhastes britànica Sotheby’s té previst realitzar aquest dimarts, 11 de juny, la licitació oberta per un "important" floc de cabells de Ludwig van Beethoven (de color marró però amb abundants cabells blancs grisos), que el mateix compositor alemany es va tallar i va entregar a un amic pianista, el 1826.

S’espera que aquesta peculiar subhasta superi els 16.000 euros, tot i que el director de Sotheby’s, Simon Maguire, ha considerat que el floc podria acabar venent-se per molt més, ja que ha constatat que hi ha "molt interès".

Segons ha explicat Maguire, aquest floc parteix d’una petició d’un amic de Beethoven: el pianista austríac Anton Halm l’hi va demanar per regalar-lo a la seva dona com a record. Però aquest regal no va arribar a la seva destinació: un dels criats de Beethoven va voler fer el seu propi negoci, i va enviar al seu lloc un floc de cabells d’una cabra.

Quan el compositor va descobrir l’engany, es va tallar ell mateix una bona porció de cabells de la part posterior del seu cap i el va entregar a Halm personalment, embolicat en un gruixut tros de paper, un any abans de la seva mort (1827). Anys més tard, Halm li va regalar aquest floc a un dels seus alumnes preferits, Julius Epstein, que va ser professor de piano al Conservatori de Viena.

Notícies relacionades

L’autenticitat d’aquesta porció dels cabells de Beethoven va ser confirmada per Alexander Wheelock Thayer, autor de la primera biografia acadèmica de Beethoven.

No és la primera vegada que Sotheby’s subhasta un floc. Precisament, el 1994 ja va realitzar una subhasta amb una porció de cabells de Beethooven (això sí, molt més petita que l’actual). També hi ha hagut subhastes per cabells d’altres músics i compositors com Frederic Chopin i Wolfgang Amadeus Mozart, i un heroi naval britànic, Horatio Nelson.