DISPOSITIUS EN TRANSICIÓ

Alguns GPS podrien deixar de funcionar el 6 d'abril

El sistema de geolocalització més estès del món s'enfronta al canvi en el seu estàndard de data i els fabricants han d'intentar evitar un nou 'efecte 2000'

undefined5818229 barcelona 7 2 2007  gps incorporado al coche     foto de jul190328175919

undefined5818229 barcelona 7 2 2007 gps incorporado al coche foto de jul190328175919 / JULIO CARBO

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pròxim 6 d’abril, els dispositius GPS estaran obligats a dur a terme una transició en el format de data que utilitzen per mesurar el temps, perquè el sistema de mesurament que encara s’utilitza, heretat dels seus orígens en la dècada dels setanta, arribaal límit de setmanes que pot comptar.

Igual com va passar en el conegut com a 'efecte 2000', els fabricants de dispositius GPS s’han de preparar per a una transició que, tot i que hauria de ser rutinària, comporta uns certs riscos.

Així ho ha advertit l’Observatori Naval dels Estats Units, el país que va inventar aquest sistema de localització el 1973, orientat inicialment a ús militar. En l’actualitat, el GPS és un dels sistemes de geolocalització més estesos al món, fet servir per regular el trànsit terrestre, aeri i naval, i en les funcions de navegació de dispositius com 'smartphones’o navegadors, entre moltes altres aplicacions.

Importància econòmica

La importància del GPS queda patent també a nivell econòmic. Segons un estudi recent de London Economics, una fallada a nivell mundial del sistema global de navegació mitjançant satèl·lits Global Navigation Satellite Systems (GNSS), del qual forma part el GPS, causaria un impacte de 6.000 milions d’euros en cinc dies i només alRegne Unit.

L’estàndard temporal del GPS té un màxim de 1.024 setmanes a causa del seu sistema de 10 bits establert en el seu desenvolupament als anys setanta, la qual cosa es tradueix en 19,7 anys, després d’això es produeix un canvi d’època. Això es va deure a "les limitacions de memòria i les necessitats d’escurçar al màxim la longitud dels missatges de navegació", segons el doctor Serni Ribó, enginyer del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

La denominada com a 'primera època del GPS' va començar el 6 de gener del 1980 i va concloure el 21 d’agost del 1999. Des d’aleshores, va començar la segona època, que a causa del límit del nombre de setmanes tindrà el seu final aquest 6 d’abril, com explica l’Observatori Naval en un document oficial.

Torn dels fabricants

L’organisme nord-americà considera que "correspon als receptors dels usuaris resoldre l’ambigüitat en el nombre de setmanes". Tot i que els dispositius GPS recents i actualitzats no s’haurien de veure afectats, "els receptors GPS antics poden causar problemes", assenyalen.

En això coincideixen les companyies productores de dispositius GPS, en qui recau la responsabilitat de distribuir actualitzacions de 'microprogramari' entre els seus dispositius per assegurar que la transició d’època GPS no ocasioni errors en el seu funcionament. Un d’aquests fabricants és Septentrio, dissenyador i fabricant de dispositius europeu amb seu a Bèlgica.

L’'efecte 2000' del GPS

La situació a la qual s’enfronta l’ecosistema GPS és similar a la que va afrontar el sector informàtic l’any 2000, quan la transició de data al nou mil·lenni als dispositius electrònics, que codificaven l’any només amb dos dígits va desencadenar la por del conegut com a 'efecte 2000'.

Els experts coincideixen que l’'efecte 2000' era un problema similar. L’experiència amb l’efecte 2000 ajuda també a posar en perspectiva la situació. "Només els dispositius molt antics que mai han rebut actualitzacions de 'software' estan afectats" pel problema, destaca el membre de l’Institut Reial de Navegació del Regne Unit i expert en navegació de Septentrio Tom Willems.

Entre la totalitat de dispositius GPS, el canvi d’època en el GPS afectaria especialment les aplicacions que depenen de la data i l’hora d’un dispositiu GPS, segons ha advertit Willems.

Entre aquests usos es troben "diverses aplicacions crítiques", com les xarxes de comunicació sense fil, transaccions financeres i la sincronització de la xarxa elèctrica. No obstant, l’investigador de Septentrio assegura que "les aplicacions crítiques no haurien d’estar utilitzant l’equip obsolet" al qual afectaria el canvi d’època.

Fins i tot en aquest supòsit, el més probable és que el pròxim 6 d’abril no tingui lloc cap problema, o almenys que aquest no tingui impacte en les tecnologies de navegació.

Els satèl·lits no resultarien afectats

El sistema GPS utilitza la xarxa de satèl·lits com a base per al posicionament dels dispositius. No obstant, els experts coincideixen que els satèl·lits no corren risc, a causa que el sistema GPS és unidireccional, i són només els satèl·lits els que transmeten senyals als dispositius, i no al revés.

Des de l’Agència Espacial Europea (ESA), no obstant, recorden que "un canvi d’estàndard no està exempt de risc" ni si més no per als satèl·lits i la navegació espacial, segons el seu enginyer en sistemes de ràdio i navegació Francisco Amarillo Fernández.

Alternativa: un sistema de 13 bits

El sistema de posicionament GPS, procedent dels Estats Units, compta també amb alternatives desenvolupades en altres parts del món, com és el cas del sistema europeu Galileu, el sistema rus GLONASS i la tecnologia xinesa BeiDou. A causa del seu disseny diferent, que no utilitza els 10 bits per a les setmanes, aquests estàndards no resultaran afectats pel canvi d’era del 6 d’abril.

A més, fins i tot des de l’Observatori Naval dels Estats Units, s’ha proposat un sistema de setmanes de 13 bits per als senyals GPS, com a alternativa a l’actual de 10 bits, que estén el període fins a una nova transició d’època fins a l’any 2137. El sistema de 13 bits ja s’utilitza per als senyals GPS de dispositius moderns.

              Segueix Extra  a Facebook

     

       

                      

Notícies relacionades