EL NEGOCI DE LA NOSTÀLGIA

El casset no ha dit la seva última paraula

L'empresa Mulann de Normandia ha ressuscitat les cintes, en desús des de fa més de 20 anys, i ja n'exporta a 30 països

This picture taken on March 14, 2019, shows an audio cassette made with magnetic stripes in the production plant of Mulann, in Avranches, northwestern France. - Mulann products magnetic stripes for magnetic cards like bank card and for audio use like vintage audio cassette. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)

This picture taken on March 14, 2019, shows an audio cassette made with magnetic stripes in the production plant of Mulann, in Avranches, northwestern France. - Mulann products magnetic stripes for magnetic cards like bank card and for audio use like vintage audio cassette. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP) / CHARLY TRIBALLEAU (AFP)

2
Es llegeix en minuts
AFP

Es va pensar que patiria el mateix destí que el Minitel, el VHS o la cabina telefònica, no obstant, el casset d’àudio vintage (oest de França), que exporta aquesta icona dels 80 a una trentena de països.

A començaments del 2017, diversos professionals del so van trucar a la porta d’aquesta empresad’Avranches  (Normandia) especialitzada en la fabricació de cintes magnètiques. ¿El motiu?: Les existències mundials de cintes de casset estan disminuint. Davant el CD i després l’‘streaming’, es van resistir a desaparèixer per complet per als amants del so de les cares A i les cares B.

L’empresa es diu Mulann i té una facturació de cinc milions de dòlars venent cintes magnètiques per als bitllets del metro i els peatges de les autopistes, així com cintes d’àudios per a estudis de gravació i per als submarins de la indústria militar. Dels seus 40 empleats ara n’ha dedicat cinc per desenvolupar els nous cassets, explica Jean-Luc Renou, CEO de Mulann. Després d’un any d’investigació i 20 desapareguda del mapa, la K7 es torna a produir a França.

"Vam partir d’una fórmula química que ja teníem a la cinta d’àudio d’alta qualitat i vam haver de resoldre els problemes tècnics del recobriment (el suport de plàstic) i el tall", assenyala Renou, que recorda que el grau de precisió es mesura en micres.

Al mig de les màquines, algunes de les quals evoquen telers i amb una forta olor de dissolvent, Laurent, "operador de tall" d’acord amb el seu terme exacte, verifica acuradament la qualitat de les bandes. "¡Posem 89 metres en un casset de 60 minuts!" precisa.

Disseny deliberadament 'vintage'

Les cintes, amb un disseny taronja i negre deliberadament vintage, es venen a 3,49 euros cada una, es produeixen a milers cada mes, i s’exporten a replicadores, professionals de so que graven l’àlbum.

La pime exporta el 95% dels seus cassets a països com els Estats Units, Anglaterra, Alemanya, Malta, Suècia, Israel, l’Uzbekistan i el Kazakhstan, afirma Theo Gardin, el director comercial, de 27 anys, que no havia conegut les alegries (i inconvenients) del ‘walkman’, les cintes que s’enredaven i el truc del bolígraf.

Per explicar aquest renovat interès, Ronan Gallou, gerent general, creu en la necessitat de "tenir objectes" en una era "en què tot està desmaterialitzat".

'Bohemian rhapsody', en casset

"Quan escoltes música a Spotify o Deezer, sovint és estrany escoltar una cançó completa, pots canviar-la fàcilment. Amb una cinta escoltes un treball musical complet, un àlbum complet," argumenta, assenyalant que la banda sonora de Bohemian rhapsody o un àlbum del grup francès Indochine es van llançar recentment amb aquest suport.

Per a Jean-Luc Renou, encara existeix un petit lloc per al so analògic al món actual de la música. "Agafa l’exemple de la calefacció: té radiadors a casa, és còmode, és digital, però a més d’això, pot fer un bon foc. Això és el casset o el vinil", filosofa del director de l’empresa.

Notícies relacionades

A Rennes, a l’oest del país, en un supermercat especialitzat en entreteniment, no es veu cap casset. "Hem tingut algunes vendes, però les demandes són extremadament rares, no té res a veure amb el fenomen del vinil", reconeix un venedor que prefereix quedar en l’anonimat.

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

França