QUALITAT DE VIDA

Espanya encapçala la llista de països més sans del món, segons 'Bloomberg'

La dieta mediterrània, l'oli d'oliva extra verge i el sistema de sanitat pública, claus

2dt8tb3t7xiadj2l2rzp341100 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fa anys que està en el top ten de països més sans del món, fins que per fi Espanya s’ha alçat amb la copa Bloomberg. "Potser sigui pel gaspatxo o per la paella, però Espanya supera a Itàlia i es converteix en el país més saludable del món", resumeix la publicació. L’edició del 2019 s’ha elaborat a partir de l’estudi de 169 països i els factors que contribueixen a la salut en general, així com amb dades de l’Organització Mundial de la Salut, el Banc Mundial i la divisió sobre població de les Nacions Unides.

Després d’Espanya i Itàlia, Islàndia se situa en el tercer lloc, i tres nacions europees més completen els 10 primers llocs: Suïssa (cinquè), Suècia (sisè) i Noruega (novè).

Al continent asiàtic, el Japó despunta (és la quarta de la llista), reemplaçant Singapur, que ha caigut a la vuitena posició. Complentan el decàleg healthy Austràlia i Israel.  

Alta esperança de vida

Espanya mostra l’esperança més gran de vida al néixer entre les nacions de la UE, i només té rival a escala mundial amb Suïssa i el Japó. Per al 2040 es preveu que tindrà l’esperança de vida més alta –gairebé 86 anys–, seguida del Japó, Singapur i Suïssa (segons dades de la Universitat de Washington).

Altres factors que destaca l’estudi és "l’atenció primària del sistema sanitari públic". Segons l’Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut del 2018, en l’última dècada a Espanya han disminuït les malalties cardiovasculars i les morts per càncer.

Dieta mediterrània

Els investigadors també remarquen la importància de l’alimentació. "La dieta mediterrània, completada amb oli d’oliva verge extra o nous, va tenir una taxa més baixa de problemes cardiovasculars que els individus que havien seguit una dieta només baixa en greixos", segons un estudi de la Universitat de Navarra.

Al continent americà se salva el Canadà (16). El segueixen els Estats Units (35) i Mèxic (53). Es pot destacar que als EUA les sobredosis i els suïcidis han disparat la mortalitat. Alguns potser veuen fins i tot poètic que Cuba superi en cinc llocs el seu veí ianqui. Segons Bloomberg, això es deu al sistema de salut pública de l’illa caribenya.

Notícies relacionades

En l’extrem oposat, els països més "insalubres" del món són els subsaharians.

Segueix Extra  a Facebook