A PUNXSUTAWNEY

La marmota Phil ha parlat: la primavera arribarà aviat

El singular pronòstic es produeix en plena ressaca del vòrtex polar que ha congelat mig EUA

zentauroepp46800676 groundhog club co handler al dereume holds punxsutawney phil190202145342

zentauroepp46800676 groundhog club co handler al dereume holds punxsutawney phil190202145342 / Gene J Puskar

2
Es llegeix en minuts
Efe

En plena ressaca del vòrtex polar que ha fuetejat mig EUA, la marmota Phil, l’animal meteoròleg més famós del món, va sortir aquest dissabte al matí del seu cau a Punxsutawney (Pennsilvània) i no va veure la seva ombra, cosa que pronostica, segons la tradició popular, que aquest any la primavera arribarà aviat als Estats Units.

Com cada 2 de febrer, milers de persones es van reunir a primera hora del matí a Gobbler’s Knob, un turó als afores de Punxsutawney, per veure en directe el pronòstic de la famosa marmota, una tradició que data de 1887.

Aquesta és només l’ocasió número 19 en què el Phil no ha sigut capaç de veure la seva ombra des de 1887. Hi ha registres de 123 anys (els documents de deu anys es van perdre) i, en aquest temps, la marmota ha vist la seva ombra 103 vegades; per tant, ha fet més comuna les prediccions d’hiverns llargs.

Segons Stormfax, el web especialitzat en la popular tradició, les prediccions del Phil han sigut correctes en un 39% de les ocasions. No obstant, els membres del Punxsutawney Groundhog Club Inner Circle afirmen que la marmota sempre té raó i qualsevol malentès es deu a un error humà.

Amb temperatures per sota dels zero graus centígrads, però un dia assolellat, els mestres de cerimònia, amb els seus tradicionals barrets de copa negres, van treure la mascota de la seva gàbia de tronc d’arbre mentre la multitud corejava entusiasmada el nom de la marmota.

La pel·lícula ‘Groundhog Day’ (‘Atrapat en el temps’, 1993), protagonitzada per Bill Murray, va donar fama mundial a la festa de Punxsutawney i a la marmota Phil.

Altres mascotes meteorològiques

Però el Phil no és l’única marmota meteoròloga. Altres llocs d’Amèrica del Nord tenen la seva pròpia: General Beau Lee (Atlanta), Wiarton Willie (Ontario, Canadà), Sir Walter Wally (Raleigh, Carolina del Nord), Jimmy (Wisconsin), Chuck (Nova York), Birmingham Bill (Birmingham, Alabama) i Potomac Phil, una marmota dissecada, a Washington DC.

Al segle V, els celtes creien que els animals tenien certs poders sobrenaturals entre l’equinocci d’hivern i el solstici de primavera, 40 dies després de Nadal i 40 dies abans de Pasqua.

Segons la tradició alemanya i francesa, quan les marmotes i els ossos sortien dels seus caus d’hivern massa aviat, s’espantaven de la seva pròpia ombra i tornaven a recollir-se durant quatre o sis setmanes.

La llegenda diu que quan la marmota Phil veu la seva ombra queden sis llargues setmanes perquè acabi l’hivern; però, si no pot percebre-la, llavors la primavera està en camí.

Notícies relacionades

És difícil imaginar per a molts que la primavera arribi aviat, especialment perquè als EUA viuen aquests dies una onada de fred polar que ha deixat almenys 21 víctimes mortals i han paralitzat la vida a les regions septentrionals del país.

Al calendari litúrgic cristià, el 2 de febrer és la Festa de la Candelera o de la llum. Nombrosos refranys europeus parlen que, si en aquesta data hi ha un dia assolellat, s’ha d’esperar un llarg hivern.