Protestes a Israel per una estàtua de Ronald McDonald crucificat

La comunitat cristiana de Haifa es manifesta en contra del museu de la ciutat

sin-ttulo

sin-ttulo

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

L’exhibició d’una escultura de Ronald McDonald crucificat alMuseu d’Art de Haifa va generar una onada de protestes entre la comunitat cristiana divendres passat. Els centenars de manifestants van acabar enfrontant-se a les forces policials israelianes i tres agents van resultar ferits.  

Abans de les protestes, el ministre de cultura israeliana Miri Regev es va posar en contacte amb les autoritats del museu per exigir la retirada de l’escultura. La falta de respecte envers “símbols religiosos sagrats per a molts fidels al món com a acte de protesta artística és il·legítim”, va argumentar Regev. 

L’artista finlandès Jani Leinon és l’autor de l’obra ‘McJesus’ que fa mesos que està exposada al Museu d’Art de Haifa, ciutat situada al nord del país, com a part de l’exposició ‘Béns Sagrats’ (Sacred GoodsBéns Sagrats’ ). El llançament d’una bomba incendiària dijous a la nit va ser el desencadenant de les protestes l’endemà. 

Tres ferits  

Després de l’incident dijous a la nit, la comunitat cristiana va intentar entrar al museu per la força i això va portar a un enfrontament amb la policia israeliana que va evitar l’entrada dels manifestants. Tres agents policials van resultar ferits al cap a causa del llançament de pedres per part dels participants en la protesta. 

Les forces de l’ordre van utilitzar gas lacrimogen i granades d’atordiment per fer fora els manifestants. Durant les protestes, la comunitat cristiana es va queixar de la lentitud del govern en reaccionar i ho van atribuir a la seva qualitat de minoria religiosa en un país de majoria jueva. 

Art incendiari

Prèviament a la inauguració de l’exposició, l’administració del museu es va reunir amb els líders de les principals esglésies a Haifa per debatre sobre el contingut sensible de la mostra. Finalment, el director general del museu va acordar col·locar un cartell que indiqués perill de contingut potencialment ofensiu a l’entrada de la sala. 

Després de les protestes, l’administració del museu va condemnar la violència i va argumentar que el debat al voltant de l’art no pot portar a actes violents. La peça pretenia criticar el consumisme fent referència a l’“ús cínic de símbols religiosos per part de les megacorporacions”. 

L’autor de ‘McJesus’, Jani Leinon, va argumentar que la seva obra critica la forma en què Ronald McDonald s’ha convertit en un símbol de la cultura pop que recorda al’adoració religiosa. 

Regev ha anunciat que l’alt nivell de queixes per part de la comunitat cristiana a Haifa fa perillar el recolzament oficial al museu per part del Ministeri de Cultura israelià. 

              Segueix Extra a Facebook

     

       

                      

Notícies relacionades