Vist a Twitter
El fil de Twitter que reflexiona sobre el paper del consumidor davant de les polèmiques condicions laborals a l'alta cuina
Considera que igual que escandalitzaria el menjar d'origen estrany ens hauríem d'alertar per les condicions dels treballadors
restaurant-449952 1920
Les condicions laborals de treballadors i becaris dels restaurants de més fama a Espanya estan sent el xafardeig de l’últim any des que es revelés el mètode de treball del xef Jordi Cruz.
Ara és Azurmendi qui es troba a l’ull de l’huracà per amuntegar els seus becaris, segons publica El Confidencial, i a les xarxes el debat no ha passat desapercebut.
L’usuari José Mª Echarte posava el focus en el comportament dels consumidors i la hipocresia quan parlem de les condicions del menjar o dels mateixos treballadors. Així que posa una hipotètica situació en la qual dos senyors de la guia Michelin arriben a un determinat restaurant d’incògnit.
Aquests dos homes mengen un menú amb "noms de fantasia" però gens identificable: aire de carn, textura de múscul. Aquesta classe de coses que es mengen als restaurants de luxe i on ningú sap què es posa a la boca més enllà del postureig. Ells, encantats:
Vamos, que aquello les parece ambrosía de los dioses. Una maravilla. Lo mejor que han comido en años. Un alarde de intelecto y comida. pic.twitter.com/Mpc4QRBb3j
— Jose Mª Echarte (@j_echarte) 22 de septiembre de 2018
Per no quedar-se amb el dubte, pregunten per la gran incògnita, què hi ha darrere d’aquests meravellosos plats. I aquí arriben les grans sorpreses.
El chef desgrana la lista: KOALA, LINCE IBÉRICO, RINOCERONTE BLANCO, PEZQUEÑINES (de los de "no gracias"), FOCA BEBÉ, todo cosas en peligro de extinción y protegidas. Y ademas cosas cuquis. pic.twitter.com/M8MVWmKnSY
— Jose Mª Echarte (@j_echarte) 22 de septiembre de 2018
En aquesta situació, i davant de tal despropòsit, José Mª vol pensar que aquests inspectors no només no li posaran més estrelles al restaurant, sinó que li trauran les tres que té en el seu historial.
Ahora, ¿Qué pasa si los señores de la tal guía se enteran de que lo que se han comido no es lince, pero se ha producido en unas condiciones laborales que apestan a explotación laboral. A precariedad. A una ausencia de humanidad que da autentico vértigo?
— Jose Mª Echarte (@j_echarte) 22 de septiembre de 2018
I aquí comença el joc: ¿Què passa si parlem d’explotació darrere de la cuina i no de l’origen del menjar? A partir d’aquí, posa diversos exemples publicats en premsa de becaris en pèssimes condicions i treballant massa hores sense parar, cobrant poc o res i en vivendes infrahumanes.
¿Qué pasa entonces? ¿Lo denuncian? ¿Les importa algo? ¿Quitan las estrellas?
— Jose Mª Echarte (@j_echarte) 22 de septiembre de 2018
¿Les importa más lo que se comen que cómo se produce? pic.twitter.com/sxaq9kNAAy
En aquest sentit, també qüestiona el comportament dels ciutadans, els consumidors d’aquests productes. ¿Potser no els importa les condicions en les quals estan els treballadors perquè aquest magnífic menjar sigui a sobre de la taula?
Notícies relacionadesY por otra parte, ciudadanos del mundo, prensa... ¿Nos debería importar EN ABSOLUTO un sistema de evaluación que no controla algo tan sencillo como que los procesos laborales SEAN JUSTOS Y HONESTOS? ¿Que se preocupa de la reducción de espuma pero no del chaval que la ejecuta? pic.twitter.com/vrU52TGXu3
— Jose Mª Echarte (@j_echarte) 22 de septiembre de 2018
Així que proposa una solució, basada principalment en la consciència de classe i la unió dels treballadors: no consumir una cosa que provoca aquestes situacions per a altres treballadors.
Tengo pocas soluciones para nada. Pero en esto tengo una. NO ACEPTAR. NO TRABAJAR (en fin, trabajo implica sueldo... pero por entendernos). DECIR QUE NO AL SISTEMA. TODOS Y TODAS. PEDIR QUE SE CUMPLA LA LEGALIDAD. (que tiene narices que haya que pedirlo)
— Jose Mª Echarte (@j_echarte) 22 de septiembre de 2018
Conclusió:
Y por otra parte, si no te comerías una foca bebé, NO VAYAS A COMER A UN SITIO DÓNDE SE TRATA A LOS TRABAJADORES COMO MERCANCÍA DESECHABLE.
— Jose Mª Echarte (@j_echarte) 22 de septiembre de 2018
- Sondeig El PSC es referma i Junts passa davant d’Esquerra
- Investigació judicial Hisenda va maniobrar per evitar la imputació del PP en el cas Bárcenas
- GUARDONS Els Laureus coronen Aitana Bonmatí i la selecció espanyola
- Caiguda de la producció Freixenet planteja un erto per a 615 persones per la sequera
- EDUCACIÓ Catalunya unifica la preinscripció d’FP i donarà places segons la nota
- Els polítics escalfen motors entre llibres, roses i sondejos
- L’‘abril’ celebra els llibres amb una vetllada irrepetible al Dry Martini
- Sant Jordi obre la campanya electoral amb una desfilada de candidats
- L’autògraf es venja del ‘selfie’ al Sant Jordi Musical de la Damm
- Els floristes diuen adeu a les últimes roses cultivades a Catalunya