FINANCES ALTERNATIVES

Credito Emiliano i parmesà: la curiosa historia del banc que accepta formatge com a garantia de préstec

En els seus dipòsits no guarda lingots, sinó 300.000 peces de formatges per valor de més de 160 milions d'euros

11645571 59

11645571 59

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pot ser que no sigui exactament or, però el ‘parmigiano reggiano’ està molt a prop de ser-ne. Sobretot en un banc italià, que accepta el famós formatge de Parma com a garantia de préstec. En els seus dipòsits no hi ha lingots, sinó 300.000 magnífiques rodes de llet de vaca curada per valor de més de 160.000 milions d’euros. 

És tot un símbol nacional, i un tresor així es mereix ser en cambres amb portes blindades i custodiades per videovigilància, per envellir com es mereix el rei dels formatges italians. El banc Credito Emiliano, un dels principals grups de la banca italiana dedicada a productors ramaders i agricultors ofereix refugi a aquesta menja en dos magatzems a Mòdena i Reggio de l’Emília, al nord d’Itàlia, al costat de Parma, Bolonya i Màntua, les àrees on es produeixen aquestes llantes de formatge, que solen pesar al voltant dels 40 quilos, i el preu del qual –segons maduració– oscil·la entre els 800 i els 2.100 euros.

Canvi després de la segona guerra mundial

Credito Emiliano va començar a acceptar peces de parmesà com a garantia de préstecs a petites empreses de la zona el 1953. Itàlia havia sortit de la guerra i el país estava a la ruïna, però confiava a créixer gràcies al valor de les ‘piccole imprese’ familiars, la tradició i de la marca ‘made in Italy’. 

El ‘parmigiano’ és més valuós com més envelleix, no obstant, de vegades els productors han de vendre’n peces poc madures per tenir un accés ràpid a l’efectiu (cosa que significa perdre ingressos a llarg termini). Sobre aquest dilema, doncs, es consolida el funcionament del Credito Emiliano: avançar diners a canvi d’una determinada quantitat de peces de formatge com a garantia per al reembors. 

Notícies relacionades

El banc s’ocupa, doncs, de cuidar les peces mentre maduren, un procés que en general oscil·la entre els 24 i els 30 mesos, però que pot assolir fins als 10 anys. 

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

Bancs Itàlia