PER 350.000 EUROS

Subhastat el barret bicorn que Napoleó va perdre a Waterloo

Durant els seus 15 anys de regnat, l'emperador francès va arribar a utilitzar uns 120 barrets

El 2014 se'n va vendre un altre exemplar per la xifra rècord d'1,8 milions

43774043 60 / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK (AFP)

43774043 60
EPA8064. PARÍS (FRANCIA), 18/06/2018.- Imagen sin datar cedida por la casa de subastas De Baecque el 18 de junio del 2018 que muestra un sombrero del emperador francés Napoleón Bonaparte, recuperado del campo de batalla de Waterloo, el cual se subasta hoy en Lyon, Francia. EFE/De Baecque SÓLO USO EDITORIAL?NO VENTAS

/

1
Es llegeix en minuts

El barret bicorn atribuït a Napoleó, recollit al camp de batalla a Waterloo, s’ha venut aquest dilluns per 350.000 euros, en una subhasta celebrada a Lió.

En 15 anys de regnat, l’emperador dels francesos sembla que en va utilitzar al voltant de 120. Dinou van ser identificats clarament, inclòs aquest que ara s’ha venut.

"Aquest és un barret tradicionalment atribuït a Napoleó" (1769-1821). "Sembla que el va recollir després de la derrota al camp de batalla de Waterloo un capità de dragons holandès i després va passar de generació en generació fins al final del segle passat, quan va ser venut al propietari actual, un col·leccionista (francès) d’objectes històrics " segons ha explicat Etienne De Baecque, subhastador de la casa de subhastes De Baecque and Associates.

"És un barret bastant simple, com tots els que va utilitzar Napoleó. S’hi pot apreciar el pas del temps, el seu desgast, però té alguns elements característics: Napoleó no suportava la banda interna i sempre l’eliminava dels barrets", ha detallat De Baecque.

Amb un preu de sortida entre 30.000 o 40.000 euros, el barret amartellat s’ha venut per 350.000 euros, amb una capsa de fusta revestida de lona en què es va presentar al’Exposició Internacional a Brussel·les el 1897.

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

1,8 milions, per un altre barret

La xifra assolida ahir queda lluny, tanmateix, del rècord aconseguit fa quatre anys, quan un fabricant sud-coreà va pagar 1,8 milions d’euros per un altre barret de Napoleó. En aquest cas, es tractava d’un barret de gresol que estava en millors condicions que aquest de Waterloo, i provenia de la prestigiosa col·lecció de la família principesca de Mònaco.

"En els records històrics, i en particular els de Napoleó, hi ha una espècie d’enamorament", confirma el subhastador.

Notícies relacionades

Al novembre, una fulla de llorer d’or de tan sols deu grams, destinada a decorar la corona utilitzada per Napoleó Bonaparte durant la seva coronació el 1804, es va vendre per 625.000 euros a Fontainebleau (regió de París), ciutat de la casa castell que allotja un museu dedicat a l’emperador.

Napoleó Bonaparte, a bord del ‘Bellerophon’, a Plymouth Sound.

Segueix Extra  a Facebook