MODA ECOLÒGICA

Sabates fetes amb pinyes, el model sostenible que prescindeix del cuir

L'asturiana Carmen Hijosa va rebutjar fa 15 anys les condicions de les adobadores i la consegüent contaminació de l'aigua per les fibres dels fulls d'aquest fruit tropical

zapatospia

zapatospia

3
Es llegeix en minuts
Mar Vila Pruneda (Efe)

Sabates, bosses, accessoris, articles per a la llar o el cotxe són alguns dels objectes que ja es fabriquen amb una pell vegetal feta a base de fulles de la pinya, com les que produeixl’espanyola Carmen Hijosa que anys enrere va apostar per la moda sostenible.

Les possibilitats d’aquestes fibres, una alternativa innovadora i sostenible que substitueix la tradicional elaboració del cuir, van ser tema de debat en la Miami Fashion Summit, la sèrie de conferències entorn de moda ètica i sostenible que es desenvolupa aquests dies en el marc de la Setmana de la Moda de Miami.

Va ser part d’això l’asturiana Hijosa, que des dels 19 anys es dedicava a la importació de les millors pells del món, fins que un dia es va adonar "del que hi havia darrere d’aquest cuir", segons ha explicat.

Adeu a la contaminació de les adobadores

Les condicions de les adobadores o la contaminació de l’aigua van ser algunes de les raons per les quals va decidir fer un canvi radical i començar a buscar "quins materials li podia donar la terra" que li permetessin crear teixits similars a la pell.

Segons va explicar, va ser fa 15 anys a les Filipines quan se li va acudir la idea d’utilitzar les fibres que s’obtenen delsresidus de les pinyes després de la collita.

Hinojosa durant la inspecció de fibres de pinya al costat d’un empleat d’un camp de cultiu de la seva empresa, Pinatex, a les Filipines. / B. BLANC / piñatex 

Textura similar a la pell

Al cap d’anys d’investigació i proves va descobrir que al tallar les fibres en capes i ser processades com un tèxtil adquireixen textures similars al cuir, i a sobre per mitjà d’un procés més sostenible i econòmic, troballa que va donar pas a la gestació de Piñatex, la seva alternativa ecològica a la pell.

"Aquest material té les mateixes característiques que la fibra. És molt lleuger, però fort i flexible", explica Hijosa amb un rellotge al canell que porta una corretja feta de fibra de pinya.

Entre els seus pròxims objectius figura Costa Rica, un dels principals productors de pinyes del món i on també vol "portar ocupació" i treballar amb les comunitats locals.

"El disseny és una eina de connexió entre les persones, l’economia i el medi ambient"

Carmen Hijosa

Piñatex, amb seu a Londres

I és que tot i que la seu de la seva empresa és a Londres, on va fer un doctorat després d’especialitzar-se en fibres naturals, l’elaboració d’aquesta malla densa es realitza en les comunitats agrícoles on extreu les fulles que envolten les pinyes, la segona fruita més popular del planeta.

"No les plantem. Es fa amb el que es rebutja de les pinyes", explica Hijosa sobre el procés d’elaboració, que es nodreix de la tradició local a les Filipines, on s’utilitza des de fa 400 anys per confeccionar artesania.

"Ha fet que la pinya deixi de ser només un estampat ‘hipster’ en la indústria de la moda"

Carmen Hijosa

Fundadora de Piñatex

La dissenyadora espanyola comercialitza els seus teixits a més de 400 marques a tot el món, i ha fet que la pinya deixi de ser només un estampat hipster en la indústria de la moda per passar a ser la base de moltes peces o accessoris.

Serveix a 400 marques

"Tinc molta més demanda que oferta", assegura la dissenyadora, que considera que el recorregut d’aquests nous materials ja no té marxa enrere.

I és que insisteix que la indústria actual de la pell, sigui procedent d’un animal o del petroli, és "totalment insostenible", tant pels tòxics o la qualitat de l’aigua, com per la quantitat d’aliment per sostenir el bestiar.

La dissenyadora asturiana Carmen Hinojosa comprovant unes fibres de pinya processades com un tèxtil al camp de cultiu. / EFE

"Hem de pensar diferent. Hi ha d’haver un canvi", diu Hijosa, el producte del qual està començant a introduir-se en la indústria de l’automòbil.

16 pinyes per a un metre quadrat

Explica que per produir un metre quadrat de tapisseria feta de Piñatexes necessitarien 480 fulls fibra de pinyaés a dir, 16 pinyes. El procés per extreure-les no requereix aigua, i la biomassa restant es pot utilitzar com a fertilitzant.

El producte "té en compte tota la cadena de subministrament", una cosa que la dissenyadora espanyola considera una "obligació".

Procés de transformació del full de pinya al teixit que imita el cuir. / PIÑATEX

"L’important d’un producte és la gent", diu gairebé com un mantra, el mateix que el va empènyer fa 15 anys a la reinvenció i a crear la seva pròpia marca.

Notícies relacionades

Un model que consolida les virtuts i l’ètica de la moda sostenible, que la Setmana de la Moda de Miami, que va concloure diumenge passat, aspira a amplificar de la mà del seu president honorífic, l’actor i director Antonio Banderas

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

Moda Ecologia