HISTÒRIES DE SUPERACIÓ

Deu instagramers que no creuries que són esportistes

Atletes amb mobilitat reduïda aconsegueixen fer-se un lloc com a 'influencers' a les xarxes, on expliquen la seva vida i els obstacles que superen dia a dia.

paratriatln

paratriatln

6
Es llegeix en minuts
Albert Martínez

«Per a mil'esport  ho és tot. La sensació de llibertat que tinc quan esquio no la tinc amb cap altra activitat». Pablo Tovar és de Sevilla i fa 10 anys que va en cadira de rodes. Va tenir un accident de trànsit als 21, i des d'aleshores no té mobilitat a les cames. Tot i així, això no li ha impedit continuar amb la seva afició principal: l'esport. I no només això, sinó que a més s'ha convertit en el campió d'Espanya d'esquí adaptat. A més, té un compted'Instagram  en què puja anècdotes de la seva vida diària i fotos d'ell lliscant per la neu. 

Tovar no és l'únic amb aquest perfil: hi ha diversos instagramers que han aconseguit superar els obstacles de la mobilitat reduïda a través de l'esport i que, utilitzant les xarxes socials, s'han convertit en influencers. Aquí en recollim uns quants, i mostrem el contingut que pugen als seus comptes.

10 Lauren Watson

L'australiana  Lauren Watson (10.800 seguidors) té paraplegia incompleta, cosa que li permet fer alguns moviments amb les cames. S'identifica a si mateixa com una «performer contemporàniaperformer», i la majoria de les activitats esportives que realitza estan relacionades amb la gimnàstica il'aeròbic. Watson ha aconseguit arribar a un nivell de flexibilitat sorprenent, com mostra en aquest vídeo, amb el comentari «escalfar bé és molt important». 

Watson ha aconseguit incorporar-se gràcies al seu dur entrenament, després de 18 anys. «Avui he anat a la piscina i m'he sentit tan poderosa que he volgut fer-me una foto per celebrar el meu cos, la meva vida i el meu viatge», comenta en una imatge pujada al seu Instagram, on se la pot veure dreta. «El meu cos és perfecte per a mi perquè em permet ser forta, fer actuacions en directe i tenir vida social», ha sentenciat.

9 Christina Prosthetics

Chistina Prosthetics (el seu nom d'usuari a les xarxes) té 16.700 seguidors a Instagram, on, a més de pujar fotos dels seus exercicis al gimnàs, també exerceix d'influencer de modainfluencer. L'esportista, de 25 anys i de Colònia, se sent orgullosa del canvi que ha aconseguit en el seu cos des del 2016, quan encara no havia perdut la cama esquerra. Així ho demostra en una de les fotos del seu compte d'Instagram, on exhibeix el resultat del seu treball corporal comparant una imatge actual amb una de llavors.

A més, la Chirstina també té un canal de YouTube, on puja vídeos en què se la pot veure aixecant peses

8 Dareen Barbar

Dareen Barbar (18.700 seguidors) és del Líban, té 40 anys i  va perdre la cama esquerra als15 anys per culpa d'un sarcoma, però això no li ha impedit convertir-se en atleta i professora de gimnàstica. «Quan les coses es posen difícils, una persona forta els planta cara», diu la seva màxima capital, tal com declara a la seva pàgina web

A més, Barbar ha portat la seva filosofia a la pràctica: ajudar a mantenirl'optimisme  als que pateixen alguna reducció de mobilitat és una de les seves principals preocupacions, cosa que l'ha convertit en una experta en discursos de motivació

7 Danielle Nobile

La brasilera Danielle Nobile en té 30, 100 seguidors a l'Instagram i és paraplègica, cosa que no li ha impedit coronar-se dues vegades com a campiona del Paratriatló del Brasil. Les fotos del seu compte mostren tant els seus entrenaments i competicions de natació com els de bici, així com alguns dels seus exercicis al gimnàs. Nobile és, per damunt de tot, polifacètica: a part dels esports, es defineix a si mateixa com a «devoradora de llibres i viciada de la xocolata», així com «amant de la cuina». Potser per això, de tant en tant, es permet pujar alguna foto dels seus experiments culinaris.

6 Megan Absten

Megan Absten és dels Estats Units i va perdre el braç esquerre quan tenia 14 anys en un accident de trànsitAtleta professional, Absten va aconseguir dues medalles de plata en els Jocs Paralímpics dels Estats Units del 2013. Això, lluny de deixar-la satisfeta, només li va servir com a motivació per afrontar el repte que s'ha proposat ara: participar en l'edició d'aquest any delsDesert Challenge Games, a Arizona.

A més, Absten està fent una campanya de micromecenatge per portar a la gran pantalla la història de la seva vida. «No deixo de fer res que m'agradi perquè hagi tingut un accident. ¿Què m'impedeix almenys intentar-ho?", afirma en el vídeo promocional de la campanya.

5 Jéssica Messali

Jéssica Messali (73.800 seguidors) és del Brasil i té paraplegia i és triatleta professional. Amb diversos patrocinadors oficials, Messali mostra en el seu compte d'Instagram l'entrenament dur a què se sotmet per mantenir-se en forma i poder continuar competint en la prova esportiva que posa més al límit el cos humà. A més, Messali és amant dels gossos, i l'any passat va pujar un vídeo a YouTube amb el seu, utilitzant una estructura que li permet incorporar-se de la cadira de rodes. 

4 Edgard John-Augustin

El guaianès Edgard John-Augustin té 216.000 seguidors a l'Instagram, i a més de tenir un cos fortament musculat i que li faltin les cames, té un increïble sentit de l'humor. La majoria d'imatges del seu compte estan relacionades amb el seu exercici físic al gimnàs, tot i que també li agrada retratar-se amb lafamília. El seu nom d'usuari ésBionic Body, apel·latiu que fa referència a les cames ortopèdiques, i no té cap tipus d'objecció a fer-se fotos amb poca roba i una gorra de Pare Noel desitjant un «bon Nadal» a tots els seus fans. 

3 Fernando Fernandes

Fernando Fernandes té 410.000 seguidors, es descriu a si mateix com a «canoista i explorador» i, a part de ser un esportista, ha aconseguit una popularitat tan gran a les xarxes que se'l pot considerar un influencer de ple dret. Prova d'això és que el seu compte d'Instagram està verificat, cosa que només passa amb persones especialment famoses. 

El brasiler, de 37 anys, va exercir de model abans de ser esportista, i té dos títols de campió mundial de canoa en els Jocs Paralímpics, meta que ha aconseguit en només nou anys (des del 2009, quan va tenir un accident i es va quedar paraplègic). 

2 Pablo Tovar

Pablo Tovar és campió d'Espanya d'esquí adaptat, i com a presentació en el seu compte d'Instagram té una frase motivacional que defineix perfectament la seva actitud a la vida: «Els límits te'ls posa la ment, no el cos». Tovar es va quedar paraplègic arran d'un accident de moto el 2008, i reconeix que al principi se li va fer difícil superar el xoc emocional: «Ho veia tot molt negre perquè vaig tenir l'accident amb 21 anys, i em vaig trobar de sobte en un llit d'hospital, sense poder moure'm. En aquell moment em va semblar que s'acabava tot».

Tot i així, Tovar va aconseguir superar aquest obstacle per reprendre la vida i convertir-se en esquiador professional. «L'esquí ara mateix ho és tot per a mi. La sensació de llibertat que tinc a la neu no la tinc amb cap altre esport», afirma l'atleta, que prefereix els esports en què pot sortir de la cadira. 

Ara mateix, Tovar està buscant patrocinadors per competir en l'àmbit internacional. «El sistema d'esquí alpí per anar als mundials funciona com la DT de Tenis: has d'anar puntuant, i per a això necessites fer el circuit internacional» –assegura l'atleta– «sense el suport d'un patrocinador és difícil. De moment, si aconsegueixo finançament, m'agradaria fer els campionats europeus: el francès,l'holandès  il'italià».

1 Dani Martínez

Dani Martínez té paraplegia arran d'un accident de ciclomotor que va tenir el 2006, als16 anys. Ara juga d'aler al'UNES Barça, i la setmana passada va participar amb el seu equip a lafinal four, a Múrcia. En el seu Instagram puja fotos tant de la seva vida diària com del bàsquet, esport al qual va passar, venint del futbol, quan va tenir l'accident.

«El bàsquet és la meva vida, segurament sense no seria la persona que soc avui dia. Funciona com a rehabilitació psicològica física», afirma Martínez. «Amb 16 anys, quin nen no es creu el rei del món? Quan et quedes en cadira de rodes desconeixes el futur, i no tens amics ni familiars que es trobin en la teva situació».

Per això el jugador del Barça afirma que l'esport serveix per conèixer «les circumstàncies de lateva nova condició»: «Comences a conèixer les històries d'altres jugadors i t'adones que el que has viscut fins al moment no és ni millor ni pitjor, sinó senzillament diferent». 

Notícies relacionades

«De vegades em pregunten si m'agradaria tornar a caminar. Jo no hi penso» –sentencia Martínez–. «Treballaré, al gimnàs, estudio, condueixo... la meva vida és com la de qualsevol altre». 

 

Temes:

Instagram