Anar al contingut

Per a persones en estat terminal

Una 'start-up' s'ofereix a conservar el cervell per sempre

Una empresa nord-americana afirma que ha desenvolupat una tecnologia d'embalsamament que manté intacta la ment humana per en un futur poder crear-ne una còpia digital a i recrear una consciència

El Periódico

Una 'start-up' s'ofereix a conservar el cervell per sempre

La start-up nord-americana Nectome assegura que ha desenvolupat una tecnologia d'embalsamament a través de la qual és capaç de preservar un cervell humà durant un llarg període de temps. Per fer-ho, l'òrgan ha d' "estar fresc", de manera que està pensat per a persones en estat terminal, que hauran de sotmetre's a eutanàsia

Segons ha explicat el portal MIT Technology Review, l'objectiu de la companyia és utilitzar una solució química per conservar el cos humà, durant centenars o milers d'anys, en un estat similar al cristall. El procés de criopreservació estabilitzada amb aldehid, o vitrificació, és un embalsamament que permetria als científics mapar, quan la tecnologia ho permeti, les sinapsis, o connexions entre les neurones del cervell. Una possibilitat que Nectome assegura a la seva pàgina web que passarà aquest segle: "Creiem que dins del segle actual serà possible digitalitzar aquesta informació i fer-la servir per recrear la teva consciència".

La idea és que, algun dia, els científics podran escanejar un cervell encapsulat per convertir-lo en una simulació d'ordinador. D'aquesta manera, una versió d'un ésser humà (encara que no exactament aquell ésser humà en concret) podrà viure en un servidor de dades fins que es trobi el contenidor adequat on fer-lo reviure.

Una novel·la del 2002 contempla la còpia digital de memòria i identitat 

La idea que la identitat humana pot emmagatzemar-se en un mitjà digital i descarregar-se posteriorment en un altre cos, ja sigui sintètic o natural, és la trama central de la novel·la Carbono alterado, de Richard K. Morgan.

Escrita el 2002, la novel·la negra de ciència ficció profetitza que d'aquí tres segles serà possible digitalitzar la ment i la consciència, i transferir-les d'un cos a un altre. Aquest emmagatzematge etern es guarda en una espècie de piles que contenen la memòria i la identitat, i que es col·loquen al cos quan aquest mor, segons contempla la novel·la ciberpunk de Morgan. Netflix ha serialitzat el llibre de Morgan, deixant el títol original de l'obra -Altered Carbon- i ha emès a Espanya el primer capítol, d'un total de deu, el 2 de febrer passat. 

El principal requisit per iniciar el procés, segons l'empresa tecnològica, és que el cervell ha d'"estar fresc". Nectome ha considerat que el millor mètode per conservar l'òrgan consisteix a connectar persones amb malalties terminals a una màquina de cor i pulmó, mentre estan encara vives, i amb anestèsia general. D'aquesta forma, aconseguirien bombar els seus productes d'embalsamament a les artèries caròtides dels seus colls. No obstant, a l'aplicar els líquids embalsamadors, amb els quals els científics són capaços de conservar el cervell, el pacient morirà.

Donat que aquest procés requereix que l'usuari se sotmeti al procés d'eutanàsia, la companyia ha consultat advocats especialitzats en la llei específica vigent a Califòrnia (Estats Units), i entén que el seu servei és legal, almenys allà. El cofundador de Nectome, Robert McIntyre, ha assegurat al citat mitjà que el seu producte és "cent per cent fatal" i oferirà una experiència d'usuari "idèntica" al suïcidi assistit.

Segons ha recordat MIT Technology Review, Nectome ha guanyat el Premi de Preservació Cerebral per conservar el connectoma d'un conill complet i ha sigut reconeguda per la Brain Preservation Foundation després de preservar el cervell d'un porc, aconseguint que cadascuna de les seves sinapsis -o connexions neuronals- pogués ser vista utilitzant un microscopi d'electrons. 

Llista d'espera

De moment, la start-up no és capaç de demostrar que els records persisteixen en el teixit mort. Per sortir de dubtes, Nectome ha invitat aquells interessats a convertir-se en futurs usuaris a unir-se a una llista d'espera a canvi d'un dipòsit de 10.000 dòlars (uns 8.000 euros), reemborsable en cas de canvi d'idea. De moment, 25 persones han realitzat aquesta aportació econòmica, segons ha compartit la companyia.

Davant la impossibilitat de tornar a la vida el teixit mort, la idea de Nectome consisteix a recuperar, en el seu lloc, la informació present en l'anatomia del cervell i en els seus detalls moleculars.

Segueix Extra a Facebook