CANVI D'HÀBITS

L'home, culpable que els ossets cada vegada depenguin més de les seves mares

Un grup d'investigadors conclouen que la caça fa que els cadells d'os s'independitzin més tard

osop

osop

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una de les poblacions animals més monitorades del món és la de l'os bru escandinau. Des del 1984, l'espècie ha sigut estudiada de prop, i s'ha convertit en un dels dos projectes d'investigació més llargs del món.

Una investigació recent ha evidenciat l'impacte que l'ésser humà té en la relació entre les mares i els cadells d'os bru escandinau. Normalment els ossets es quedaven amb la seva mare fins a un any i mig després de néixer. Ara, per culpa de la caça d'aquests animals, els cadells no se separen de les mares fins que tenen dos anys o, fins i tot, dos anys i mig.

Un any més

"Rara vegada havíem observat que la seguissin [la mare] durant dos anys i mig. Això ara ha canviat. Avui dia, més cadells es queden amb les seves mares un any més, a diferència de fa 15-20 anys. L'home és ara una força evolutiva en la vida dels ossos", ha dit Jon Swenson, professor de la Universitat Noruega de Ciències de la Vida.

El nombre d'ossos caçats a Suècia ha augmentat constantment durant aquest temps. En quatre anys, del 2010 al 2014, els caçadors suecs han matat uns 300 ossos cada any. En la gran majoria dels països que permeten la caça d'ossos, hi ha la prohibició de caçar grups familiars. "Una femella solitària a Suècia té quatre vegades més probabilitats de rebre un tret que una amb un cadell", assegura Swenson.

És per això que les femelles mantenen els seus cadells a prop per un període de temps més prolongat.

Notícies relacionades

Swenson adverteix que això és molt perillós. "Els animals amb més descendència guanyen la carrera de la naturalesa", sosté. I les investigacions mostren que, com més vida tenen les osses, més alta és la taxa de natalitat d'aquests animals.

Segueix l'Extra a Facebook