REDACTAT EN PRIMERA PERSONA

Un manuscrit del mar Mort explica què va fer Noè després del diluvi universal

El pergamí del Gènesi, escrit en arameu fa més de 2.000 anys i que contradiu la versió trobada a la Bíblia, serà exposat durant tres mesos al Museu d'Israel

Apòcrif del Gènesi exposat al Museu d’Israel. / VÍDEO: EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Durant tres mesos, el Museu d'Israel exposarà un fragment antic, escrit en arameu fa 2.100 anys i mai abans mostrat al públic, de l'apòcrif del Gènesi.

L'important manuscrit, que forma part dels anomenats Rotllos del mar Mortmar Mort, descoberts el 1947 dins les coves del Qumran -al desert de Judea-, serà exposat en una vitrina de vidre amb la més alta tecnologia, dissenyada per protegir l'escrit de qualsevol mena de degradació. El vidre compta amb llums que cada 30 segons il·luminen el document davant la fascinació del públic.

"Això és part de la còpia de l'apòcrif del Gènesi, l'únic testimoni físic d'aquest document al món", ha dit Adolfo Roitman, comissari de l'exposició. El pergamí, del segle I abans de Crist i escrit en arameu, recull del capítol 5 del Gènesi al 15. 

Sacrifici

El fragment de la Bíblia tracta sobre Noè i Abraham, i el que va passar després del diluvi universal. A la Bíblia es diu que Javhè (Déu) ordena a Noè que surti de l'arca una vegada s'acaben les pluges torrencials i inundacions del diluvi, i que realitzi un sacrifici en agraïment per haver sigut salvats. No obstant, en aquest escrit s'assegura que aquest sacrifici es va realitzar dins de l'arca. "Des d'un punt de vista històric també tindria sentit, perquè si estem parlant de la destrucció que va arrasar la terra, el sacrifici l'hauria fet per assegurar-se de purificar l'exterior", ha explicat Roitman.

El document, que serà exposat aviat, consta de 22 columnes però, a causa del seu estat de conservació, només les últimes 4 estan en condicions òptimes. Després de passar tres mesos al Museu d'Israel, el pergamí es guardarà sota estrictes mesures de conservació per aconseguir que perduri per molts anys més.

"El propòsit és exposar el manuscrit original, però sempre tenint en compte que la nostra obligació és preservar-lo per a les pròximes generacions", ha sentenciat Roitman. 

  

           Segueix l'Extra a Facebook

     

       

                      

Notícies relacionades

               

   

Temes:

Religió