Anar al contingut

demana "proves eficients"

Javier Bardem adverteix contra els "linxaments mediàtics" del #MeToo

L'actor qualifica de "molt positius" els moviments feministes, però insisteix en la necessitat d'evitar els judicis populars i garantir la "presumpció d'innocència"

El Periódico

Javier Bardem adverteix contra els "linxaments mediàtics" del #MeToo

BENOIT TESSIER

L'actor Javier Bardem ha qualificat de "molt positius" moviments feministes com #MeToo, encara que ha insistit en la necessitat de garantir la "presumpció d'innocència " i evitar "linxaments mediàtics".

"Els homes dels quals m'envolto els veig molt inspirats, molt contents i motivats i recolzant aquest moviment [#MeToo]. Els que no els interessa, molt espantats perquè s'està posant llum i taquígrafs en tots aquests assumptes", ha explicat l'actor, que està de promoció de la pel·lícula Loving Pablo, en una entrevista a Los desayunos de TVE.

"Proves eficients"

En opinió de l'intèrpret espanyol és "bo" que surtin els noms de persones que han comès abusos sexuals, però ha incidit en la necessitat que "surtin amb proves eficients que aquesta acusació té fonament, perquè es prenguin mesures al respecte".

Per això entén que "s'han de recolzar" moviments feministes, però anant en compte "amb els judicis mediàtics i populars, perquè el que s'ha de fer és denunciar-ho als tribunals i evitar linxaments mediàtics, perquè la gent té dret a defensar la seva innocència".

Retirada de l'obra d'ARCO i segrest del llibre 'Fariñas'

L'actor Javier Bardem s'ha referit també a la retirada de l'exposició d'art contemporani ARCO de l'obra Presos polítics de Santiago Sierra, una cosa que, en la seva opinió, resulta "anacrònica" per entendre que "l'art ha de ser un mitjà d'expressió fundat en la llibertat d'expressió". Quant al segrest de Fariñas, el llibre del periodista Nacho Carretero, Bardem ha assegurat que es tracta de coses diferents i es pot "deure a una investigació".

L'actor, que ha anat aquest divendres a l'acte d'entrega dels premis César del cine francès -en què Penélope Cruz ha rebut el guardó honorífic-, ha lluït en aquesta gala un llaç blanc per sumar-se al corrent de protesta contra l'assetjament sexual en la indústria de l'espectacle, secundada per l'Acadèmia francesa dels César.

D'esquerra a dreta, Javier Bardem, Harvey Weinstein, Patricia Clarkson i Penélope Cruz, l'agost del 2008, presentant la pel·lícula 'Vicky Cristina Barcelona' a Nova York / AP (ARXIU)

Tant Bardem com Penélope Cruz han mantingut estretes relacions laborals amb dos dels homes més assenyalats del moment en els casos d'abusos sexuals a Hollywood. Els dos actors protagonitzen Vicky, Cristina, Barcelona -la madrilenya ha obtingut un Oscar a la Millor actriu secundària per la seva interpretació de María Elena en aquesta cinta-, una pel·lícula dirigida per Woody Allen i produïda per Harvey Weinstein.

Quan es va destapar el cas de Weinstein, a finals de l'any passat, l'actriu va emetre un comunicat en què assegurava: "Òbviament, jo no coneixia aquesta part d'ell. Hem treballat junts en diferents pel·lícules i fins i tot, encara que ell ha sigut respectuós amb mi i personalment mai he sigut testimoni d'aquest tipus d'actituds, necessito expressar el meu suport a les dones que han tingut aquestes horribles experiències", assegurava en el citat comunicat.

"[Aquestes dones] Han mostrat una gran valentia al parlar. Aquest tipus d'abús de poder és inacceptable. Tots, dones i homes, necessitem ensenyar a les futures generacions sobre el poder del respecte i de recolzar-nos els uns als altres", deia la intèrpret espanyola. "Les històries que han aparegut durant els últims dies sobre Harvey Weinstein m'han deixat extremament trista i sorpresa", explicava.

Woody Allen, entre Penélope Cruz i Javier Bardem, el setembre del 2008, a Barcelona. / AP (ARXIU)

No obstant, quan l'actriu va ser preguntada, fa a penes un mes, a l'alfombra vermella dels premis Goya pel director de la cinta, Woody Allen, la seva resposta ha sigut molt diferent: "No parlaré aquí d'aquest tema aquí". Per la seva part, Javier Bardem, va demanar "respectar la presumpció d'innocència".

   
   
      

Segueix Extra a Facebook