DIA DE LA MARMOTA

¿La marmota Phil sap quan s'acaba l'hivern?

Veritats i mentides sobre prediccions meteorològiques dels animals

El mètode no té cap validesa científica tot i que alguns animals perceben de manera peculiar els canvis de temps

 

  / ALAN FREED

3
Es llegeix en minuts

Aquest divendres és el Dia de la Marmota. Com cada any, aquests rosegadors sortiran dels seus caus als EUA i el Canadà i, segons la creença popular, determinaran quant durarà encara l'hivern. Tot i que aquest mètode no té cap validesa científica, certs ocells, amfibis, insectes i peixos sí que tenen la seva peculiar manera de percebre els canvis de temps en el seu propi benefici minuts o hores abans.

Cada 2 de febrer, la més famosa de les marmotes, Phil, del poble Punxsutawney, als EUA, interromp la seva hibernació i surt del seu cau. Segons les creences populars, la seva reacció immediatament posterior ajudarà a predir la durada del que queda d'hivern. ¿Com? Si el dia està ennuvolat i l'animal no veu la seva ombra, l'hivern s'acabarà aviat; però si la veu, es torna a introduir al seu cau perquè el fred s'allargarà sis setmanes més.

Com Phil, centenars d'aquests petits mamífers surten cada hivern dels seus caus per celebrar el Dia de la Marmota als EUA i el Canadà. Però encara que la tradició està molt arrelada en nombroses localitats nord-americanes, la fiabilitat de l'estrambòtic mètode de predicció deixa molt a desitjar a nivell científic.

"En general, la majoria de les creences meteorològiques no tenen una base real. El famós Dia de la Marmota en alguns llocs dels EUA i el Canadà o els llocs que trien els ossos per hibernar, entre altres, que suposadament prediuen el temps durant l'hivern, són totes creences falses", declara Juan Antonio Fargallo, investigador al Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) de Madrid, deixant tancat qualsevol possible dubte al respecte.

Variació en la pressió atmosfèrica

Segons el científic, els animals no poden predir el temps que farà a l'hivern o a l'estiu o a llarg termini. Però, encara que les prediccions del Dia de la Marmota responen a supersticions, el comportament d'animals i humans pot variar en funció dels canvis de temperatura i precipitació amb respostes fisiològiques més o menys ràpides, és a dir, a molt curt termini.

Per Fargallo es tracta d'una resposta a les condicions presents: "Es té poca capacitat d'anticipar-se al temps climàtic que s'acosta. La naturalesa caòtica de la meteorologia, altament impredictible, impedeix que es puguin crear adaptacions en els animals per predir el temps climàtic", assegura.

Però si es tenen en compte alguns factors, certs animals sí que són capaços de percebre la variació en la pressió atmosfèrica. "Els fenòmens que generen baixes pressions, com tempestes o huracans, poden ser percebuts pels animals, però només uns minuts o unes hores abans", detalla l'expert del departament d'Ecologia Evolutiva.

En aquest cas, els animals s'han adaptat a reaccionar amb unes hores d'anticipació a condicions ambientals que poden afectar la disponibilitat d'aliment o la seva capacitat per mantenir les seves condicions internes és estat òptim (homeòstasi). Fugir, amagar-se o comportaments alimentaris diferents són senyals que s'estan anticipant d'alguna manera, i aquestes conductes varien en funció de cada grup animal.

Les aus i els insectes es protegeixen

L'arribada de tempestes pot suposar un greu desafiament als ocells. La baixada de temperatures i els vents més baixos poden augmentar la seva despesa energètica i inhibir la recerca d'aliment. Per evitar aquests riscos i incrementar les seves possibilitats de supervivència, un dels mecanismes que utilitzen les aus  és la detecció anticipada de la pressió atmosfèrica, que disminueix amb les inclemències del temps.

En les espècies d'aus que s'alimenten d'insectes en l'aire, com els falciots, les orenetes, els falcillots i els enganyapastors, s'ha observat a més que en els moments previs a les tempestes volen més baix. Això es deu al fet que els insectes també perceben la variació de pressió, i "es mantenen més a prop de la vegetació per buscar refugi i evitar els vents més forts que es generen a les capes més altes de l'aire", subratlla l'expert.

Notícies relacionades

Altres animals, com els amfibis, són sensibles a les precipitacions. "En algunes espècies de granotes i gripaus s'ha detectat un increment en la freqüència de cant en les hores prèvies a l'arribada de pluges", explica el científic.

Els peixos, per marees

Si per als animals terrestres la pressió atmosfèrica és un indicador del canvi de temps, en els peixos és vital la detecció de la pressió hidroestàtica per anticipar-se a les pujades o baixades de marees que els podrien deixar atrapats a les basses. Per això, moltes espècies de peixos litorals han desenvolupat uns òrgans com les cèl·lules ciliades de l'aparell vestibular de l'orella interna, sensibles als canvis de pressió.