MÚSICA COMPROMESA

Solidaritat a tot volum

Hardcore Hits Cancer col·labora amb La Casa dels Xuklis, un servei dirigit a les famílies dels nens i nenes amb càncer

Els donatius de l'associació provenen de la venda de samarretes, gorres i cedés

hardcore-foto-de-guillem-beltran

hardcore-foto-de-guillem-beltran

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Plantar cara al càncer, sobretot quan s’acarnissa en els més petits. Amb aquest objectiu neix Hardcore Hits Cancer, una associació sense ànim de lucre radicada a Barcelona dedicada a recaptar diners per a La Casa dels Xuklis, a prop de l’Hospital de la Vall d’Hebron, un lloc d’acollida per a les famílies dels nens i nenes amb càncer que s’han de desplaçar dels seus llocs d’origen per rebre tractament als hospitals de referència de la capital catalana.

El nom fa referència a la música que escolta el seu president, Daniel Sadurní. Ell va lluitar contra el càncer i en va sortir victoriós, amb el seu iPod a tot drap. «Em van detectar un tumor l’abril del 2011. Em van operar al maig i fins a finals d’agost vaig estar amb la químio. El hardcore i el punk rock em donaven molta força durant totes les hores que rebia tractament», recorda el fundador de l’associació, que es va prometre ajudar altres malalts de càncer quan es recuperés.

L’associació va fer els seus primers passos mesos abans d’Ankla Fest, celebrat el 3 i 4 de juliol del 2015 al Masnou. «Va ser un punt d’inflexió. Ens hi van convidar per donar-nos a conèixer al públic i vam decidir fer samarretes i gorres per vendre-les allà. 

L’acollida va ser boníssima i vam rebre el suport de bandes com Biohazard. El seu cantant i guitarra va portar la nostra samarreta i va provocar que molta gent vingués a l’estand per comprar-la i preguntar què era això de Hardcore Hits Cancer», rememora Sadurní.

Acaba de veure la llum el tercer recopilatori de Hardcore Hits Cancer, un disc doble amb 36 cançons. Bandes locals i nacionals versionen o adapten temes d’altres artistes. Així, per exemple, els tarragonins Crim versionen el Watch your back dels londinencs Cock Sparrer, els barcelonins Violets revisiten el Going to Pasalacqua dels californians Green Day i els madrilenys The Blackjaw fan el mateix amb el Hurt del llegendari Johnny Cash. 

El líder dels veterans G.A.S. Drummers, Dani Llamas, un dels mestres estatals en matèria punk rock, va conèixer els membres de Hardcore Hits Cancer en un festival. «Ens encantaria que no existissin associacions per defensar malalts. Primer, perquè no ens agradaria, per raons òbvies, que ningú passés per aquest viatge. I segon, perquè entenem que una sanitat forta, universal, pública i gratuïta hauria de ser el mínim que es mereix el nostre poble, i des dels últims anys veiem com s’està retallant sense mesura en aquests serveis bàsics», lamenta.

Els voluntaris de Hardcore Hits Cancer intenten estar presents en tots els concerts i festivals que poden, ja que és allà on millor poden donar a conèixer la seva causa i recollir donatius amb la venda d’un marxandatge que ja llueixen amb orgull bandes de la talla de Berri Txarrak, amb diversos milers de seguidors repartits per tot el món.

La banda de rock en eusquera Berri Txarrak, amb les samarretes de Hardcore Hits Cancer / hxhc

Notícies relacionades

Fins ara, els diners recaptats per Hardcore Hits Cancer en donatius i venda de samarretes, gorres i cedés tant on line com en concerts i festivals es destinen a La Casa dels Xuklis.

Les donacions realitzades per l’associació de Sadurní a la casa gestionada per l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) pugen a 31.000 euros. «En un moment en què les subvencions s’han reduït del 40% al 16%, aquest tipus d’iniciatives solidàries és fonamental per mantenir oberta La Casa dels Xuklis», explica agraïda Maite Golmayo, portaveu d’AFANOC.

Sadurní (amb samarreta grisa) i altres membres de Hardcore Hits Càncer, a La Casa dels Xuclis / facebook