FILM AMB PREMI

Borg contra McEnroe, rivalitat de cine

La pel·lícula amb clímax en la final masculina de Wimbledon de 1980 ha obtingut el premi del públic al festival de Roma

undefined40191000 icult  festival de cine de san sebastian  fotograma de borg 170920132039

undefined40191000 icult festival de cine de san sebastian fotograma de borg 170920132039

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vivim una era daurada del tennis en el cine? Divendres passat arribava a les cartelleres La batalla de los sexos, recreació de l’icònic partit de tennis d’exhibició celebrat el 1973 entre Billie Jean King i Bobby Briggs, per dilucidar si els millors en aquest esport eren elles o ells.

I l’abril del 2018 arribarà a les pantalles Borg McEnroe, la crònica de la rivalitat tennística entre Björn Borg i John McEnroe, que als anys 80 van lluitar a cops de raqueta per títols del Grand Slam i per ser el número u de l’ATP. La pel·lícula dirigida per Janus Metz (conegut pel documental bèl·lic Armadillo) acaba d’obtenir el premi del públic al Festival Internacional de Cine de Roma.

DIFERENTS

Dins de la pista, les seves personalitats no podien ser més diferents: el nord-americà McEnroe exhalava agressivitat, mentre que el suec Borg era l’epítom del cool, tot precisió i autocontrol. Per alguna cosa se’ls va anomenar Foc i Gel.

La pel·lícula de Metz té com a clímax la final masculina de Wimbledon del 1980, en què Borg, amb 24 anys, va veure com un nord-americà tres anys més jove l’hi posava difícil. IceBorg es va acabar emportant el seu cinquè i últim trofeu en la competició, però no sense perdre una mica de la seva proverbial compostura.Van ser gairebé quatre hores de duel al cim.

 Però Borg McEnroe parla també de l’abans i el després de l’enfrontament més icònic de les seves respectives carreres. Veiem Borg, encara un nen, assajant el seu famós revés a dues mans a la porta del garatge dels seus pares. O un McEnroe llançar el seu famós «no pots parlar de debò» dirigit al jutge de cadira que va cantar fora una de les seves pilotes a Wimbledon el 1981.

La història completa ha d’incloure la seva amistat. Borg i McEnroe s’havien conegut dos anys abans del mític versus a Wimbledon, i malgrat el que es pugui creure, s’havien entès força bé. En una columna al diari Telegraph, McEnroe recordava com Borg li havia ofert «amistat i suport» als 19 anys, quan més els necessitava. Escrivia també: «La gent creia que teníem les nostres diferències, però en realitat no era així, i fora de la pista les nostres personalitats eren més similars del que molts creien. El nostre sentit de l’humor s’assemblava, observàvem les coses de forma semblant i ens desconcertava molt del que estava passant».

El també suec Sverrir Gudnason, poc conegut fora del seu país, és l’encarregat d’encarnar en aquesta pel·lícula el rei desafiat, mentre que el més famós Shia LaBeouf (primer heroi de la saga de pel·lícules Transformers) encarna el SuperBrat (o SuperMocós), com el va batejar Ian Barnes del Daily Express.

ACTOR EXPLOSIU

LaBeouf sembla l’actor indicat per al paper: ell mateix és conegut pel seu explosiu temperament, com va quedar clar fa poc en un vídeo en què feia servir un llenguatge políticament incorrecte per dirigir-se a un policia negre que el va arrestar per ebrietat pública manifesta. En altres ocasions ha sigut arrestat per barallar-se en un bar del districte de Sherman Oaks, negar-se a sortir d’una farmàcia, o, el que és més estrany, donar cops a la gent en una representació de Cabaret a Studio 54. 

Qui sap si molest per tenir un actor tan conflictiu donant-li vida, el Gran Mac ha marcat distàncies respecte a la cinta i no ha dubtat a titllar diverses escenes de «poc realistes». Segons Borg, no obstant, el film explica la veritat.

Notícies relacionades

Borg i McEnroe es van enfrontar en total 14 vegades (cada un en va guanyar set), res comparat amb els ¡37! partits en què s’han enfrontat dos titans més recents com Roger Federer Rafael Nadal. «Era més rock’n’roll», ha dit Federer sobre la rivalitat ara immortalitzada en cine. «Avui és tot més professional. Però també s’hi assembla. Podem ser rivals i portar-nos bé, i crec que Nadal i jo hem mostrat això, com van fer McEnroe i Borg».

Altres també creuen trobar ressons de McEnroe en Andy Murray, tennista britànic que té el costum dev llançar paraulotes…, contra la seva banqueta.