SUPERSTICIONS

Els espanyols volen menys en divendres 13

Un estudi desvela les manies i els temors que solen aparèixer a l'hora d'ultimar un viatge

BAS102. BUENOS AIRES (ARGENTINA), 09/10/2017.- Fotografía de un avión de Aerolíneas Argentinas tras decolar en el Aeroparque hoy, lunes 9 de octubre de 2017, en Buenos Aires (Argentina). Aerolíneas Argentinas decidió hoy desprogramar, por razones operativas, el vuelo semanal que mantenía entre Buenos Aires y Caracas, informó la compañía aérea pública. EFE/David Fernández

BAS102. BUENOS AIRES (ARGENTINA), 09/10/2017.- Fotografía de un avión de Aerolíneas Argentinas tras decolar en el Aeroparque hoy, lunes 9 de octubre de 2017, en Buenos Aires (Argentina). Aerolíneas Argentinas decidió hoy desprogramar, por razones operativas, el vuelo semanal que mantenía entre Buenos Aires y Caracas, informó la compañía aérea pública. EFE/David Fernández / David Fernández (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periodico / Barcelona

Un estudi de Kiwi.com, una de les plataformes de recerca i venda de vols més importants de món, ha pogut demostrar, gràcies a una anàlisi detallada de les seves bases de dades que alguns dels seus clients espanyols són supersticiosos, i a més descobrir fins a quin punt això influeix a l'hora de reservar els seus vols. Així, i segons aquest treball, els espanyols reserven un 10% menys de vols si la data de sortida coincideix amb un divendres, 13. Concretament, aquesta dada correspon al divendres 13 de l'últim mes de gener, però no es tracta d'una casualitat, ja que ara per a aquest divendres, 13 d'octubre, la situació es torna a repetir. 

De fet, i en comparació amb altres divendres, aquells que coincideixen amb el número 13 registren menys reserves de l'habitual. I segons mostren dades del mateix informe, les reserves de vols dels espanyols per aquest divendres, 13 d'octubre, són un  8,5% inferiors en comparació amb qualsevol altre divendres ordinari.   

No només els espanyols 

L'informe de Kiwi també ha estudiat altres nacionalitats i ha observat com els espanyols no són els únics. Per nacionalitats, el treball assenyala els suecs com els més supersticiosos, ja que aquest 13 d'octubre volaran un 29% menys de l'habitual en qualsevol altre divendres. Altres nacionalitats, com els francesos o els sud-coreans, també tenen en compte les supersticions a l'hora d'agafar els seus vols. 

A l'altra banda, els que no tenen aquestes manies i fins i tot volaran més de l'habitual aquest 13 d'octubre són els danesos (han reservat un 46% més de vols) o els russos (un 11% més en aquestes dates). 

"Hem percebut a través del nostre sistema de dades que hi ha una certa por irracional a l'hora de volar en aquesta data", reconeix Stephen Davis, del departament de màrqueting de Kiwi.com, que afegeix que "no hi ha cap fet real traumàtic que estigui associat al número 13 o a aquesta data en la història del sector aeri". Però sembla clar que la cultura popular més ancestral segueix tenint el seu pes en ple segle XXI.  

El número 13 porta mal auguri 

El número 13 està relacionat amb el fatalisme i la mala sort des de temps ancestrals. El seu origen és religiós, ja que van ser 13 els membres de l'últim sopar de Jesús de Natzaret, que també es pensa que va ser crucificat un divendres. A més, també es creu que hi ha altres fets que van contribuir a aquest mal auguri. 

Notícies relacionades

En primer lloc, molts historiadors coincideixen que les detencions dels templers de França, templers de Françaque van tenir lloc el divendres 13 d'octubre del 1307, van suposar un fet que va canviar la història d'aquest dia del mes, a causa de la tortura que van patir els detinguts. 

L'estrena de la pel·lícula 'Divendres 13' (1980), del director Sean S. Cunningahm, també es creu que va contribuir a aquest mal auguri a partir del gran èxit mediàtic del cine. En aquest film, ja de culte dins del gènere del terror, un grup d'adolescents són assassinats en aquesta data maleïda.