¿NARCISISME O APODERAMENT?

La sologàmia, casar-se amb una mateixa està de moda

Cada vegada són més els solteres a tot el món que reafirmen el seu amor propi en cerimònies tradicionals

Hi ha registres des dels 90, però l'eclosió va arribar el 2003, arran d'un capítol de 'Sexo en Nueva York'

13412151 149592805451249 7512858451856120384 o

13412151 149592805451249 7512858451856120384 o / SAM LEUNG

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquests dies s’ha fet popular el concepte de «sologàmia» a compte d’un reportatge sobre una jove italiana, Laura Mesi, que ha celebrat un casament amb ella mateixa amb una gran festa. Arres, pastís de tres pisos, regals, 70 convidats... i cap nuvi. «Pots tenir un conte de fades sense príncep», va declarar la núvia, a la BBC. «Els vaig dir als meus amics i familiars que si no trobava la meva ànima bessona als 40 anys, em casaria amb mi mateixa», va explicar a La Reppublica. I això ha fet, després que li fallés una relació sentimental de 12 anys.

Mesi ha sigut la primera italiana a acollir-se a la creixent tendència internacional de l’automatrimoni, si bé al seu país, el maig passat, un noi, Nello Ruggiero, va escollir compartir la vida amb ell mateix fins a la mort, en una cerimònia clàssica a Nàpols. 'Rara avis', perquè la majoria d’autoenllaços són de dones.

Revolució 'Sexo en Nueva York'

D’autocasaments n’hi ha des dels anys 90, però no va ser fins que en va organitzar un a televisió Sara Jessica Parker, a 'Sexo en Nueva York', el 2003, quan aquest tipus de festes van arribar al gran públic. Farta de fer regals en casaments d’altri, la famosa Carrie decideix organitzar el seu autoenllaç. 

El 2010, un dels personatges principals de la comèdia televisiva 'Glee' també es va apuntar a la 'sologàmia'.

Els últims anys, la tendència s’ha multiplicat en la vida real. A més dels casos de Mesi i Ruggiero, la moda prolifera als EUA, Austràlia, el Japó, Taiwan i el Regne Unit. Al Canadà, per exemple, des de fa més d’un any hi opera una comunitat a Facebook, Marry Yourself Vancouver, que organitza esdeveniments per a solters casats amb ells mateixos. «Ser solter és la nova normalitat. ¡Celebra el teu estatus!», tenen com a lema. En el mateix sentit, l’agència canadenca governamental que analitza fenòmens socials, Policy Horizons Canada, dona fe del fenomen: «A mesura que més persones decideixen viure soles, les cerimònies i els rituals per reforçar la legitimitat d’aquesta opció podrien seguir emergint».

Adriana Lima, membre del club

En aquest club també hi ha sòcies vip, com per exemple la top brasilera Adriana Lima, que el maig passat va sortir de l’armari cansada de les conjectures sobre el seu estat civil. Va penjar una foto de la seva aliança a Instagram i va escriure: «Estic compromesa amb mi mateixa i amb la meva felicitat». Polèmica tancada.

Als EUA, la web I Married Me també ven kits amb aliances, targetes i tots els complements per celebrar el casori amb un@ mateix@.

Notícies relacionades

Al Japó, on una de cada set dones és soltera, l’agència Cerca Travel (Kyoto) ofereix des del 2014 un paquet de dos dies amb vestit, ram, maquillatge, perruqueria, sessió de fotos i estada en un hotel per uns de 2.800 euros. «Aquesta oferta va impulsar el meu sentit de l’autoestima. L’efecte és igual que contractar una altra experiència extraordinària, com anar a visitar un castell patrimoni de la humanitat», explica Tomoe Sawano, una de les primeres clientes que va provar l’experiència. Yukiko Inoue, directora de l’agència, defensa que la seva oferta apodera les dones i les «anima a tenir sentiments positius d’elles mateixes».

Malgrat que cada vegada és més habitual aquest tipus de cerimònia, no tothom la veu amb bons ulls. En són una mostra, alguns comentaris del tipus «que trist» o «estàs boja» que s’ha trobat la italiana Mesi a les xarxes socials,  on ha penjat el seu àlbum de casament.