Estudi científic

Els gossos també distingeixen si ets bona o mala persona

Un estudi determina que els gossos són capaços d'interpretar i comprendre quan algú ajuda els seus amos o no

lainz40058694 barcelona 20170601 un perro huele a una ni o con un perrito 170911111116

lainz40058694 barcelona 20170601 un perro huele a una ni o con un perrito 170911111116

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto / Barcelona

Sempre s'ha donat per fet que els gossos són capaços d'olorar la por. També s'ha especulat que poden arribar a saber si una persona està trista o contenta, o si són apreciats o no. I ara s'ha descobert que també poden detectar si una persona és bona o dolenta. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi publicat a la revista científica 'Neuroscience & Biobehavioral Reviews'. Més concretament, valoren si una persona està oberta a ajudar a altres o no.

La metodologia de la investigació és senzilla i s'estructura en dues fases. Durant la primera, una persona amb la seva fidel mascota a un costat tenia davant seu el repte d'obrir un pot. Darrere, dos investigadors havien de jugar dos rols oposat: un havia d'ajudar-lo a obrir el pot, i l'altre s'havia de quedar impassible davant les demandes d'ajuda del propietari del quisso. Després, els dos investigadors havien de plantar-se davant del gos amb una galeta i esperar a veure per quin dels dos es decantava el gos.

Ajuda el seu amo o no

Notícies relacionades

Si bé en aquesta primera fase l'estudi no va aconseguir conclusions en ferm, sí que ho va fer en una segona fase. En aquesta ocasió, el paper dels investigadors era diferent. Per un costat, un d'ells s'abstenia de fer res (ajudar o destorbar, es quedava impassible a les demandes d'ajuda del propietari del gos), mentre que l'altre, es negava a ajudar directament.

És davant aquesta negació d'ajudar el seu amo quan els gossos ho van tenir clar: no van voler saber res d'aquell que havia deixat tirat el seu amic bípede, i es decantaven clarament per l'altre. Pot ser que els científics encara no siguin capaços de determinar si els gossos entenen el concepte del bé, però sí que s'inclinen per determinar que els gossos saben distingir algú que no els convé.

Temes:

Gossos