Tresor submarí

Un vaixell del segle XVI, trobat davant la costa gallega

Arqueòlegs portuguesos troben el navili, d'origen ibèric, pràcticament intacte

GRA007. LISBOA, 21/08/2017.- Uno de los buzos que conforman el grupo de arqueólogos portugueses que ha localizado en aguas cercanas a Galicia un navío naufragado en el siglo XVI cuyo misterioso origen tratan ahora de descifrar a partir de centenares de piezas y objetos rescatados de las profundidades. Su datación del siglo XVI es una de las escasas certezas en torno a la embarcación, prácticamente intacta y que probablemente tiene origen ibérico, según los investigadores. El navío ha sido descubierto cerca de la playa de Belinho, en el norteño municipio de Esposende, a apenas 100 kilómetros de Galicia, y ya es considerado como uno de los más importantes sitios arqueológicos sumergidos localizados hasta ahora en Portugal. EFE/John Sexton

GRA007. LISBOA, 21/08/2017.- Uno de los buzos que conforman el grupo de arqueólogos portugueses que ha localizado en aguas cercanas a Galicia un navío naufragado en el siglo XVI cuyo misterioso origen tratan ahora de descifrar a partir de centenares de piezas y objetos rescatados de las profundidades. Su datación del siglo XVI es una de las escasas certezas en torno a la embarcación, prácticamente intacta y que probablemente tiene origen ibérico, según los investigadores. El navío ha sido descubierto cerca de la playa de Belinho, en el norteño municipio de Esposende, a apenas 100 kilómetros de Galicia, y ya es considerado como uno de los más importantes sitios arqueológicos sumergidos localizados hasta ahora en Portugal. EFE/John Sexton / John Sexton (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Un grup d'arqueòlegs portuguesos ha localitzat en aigües pròximes a Galícia un navili naufragat del segle XVI, encara que tota la resta és, de moment, un misteri. L'equip lusità que l'ha trobat sospita que tornava d'un viatge pel nord d'Europa i, pels quatre canons -dos de ferro i dos de bronze- que s'han trobat al seu interior, anava ben proveït. Encara que, gràcies als centenars d'objectes i peces rescatats, aviat se'n podran conèixer més detalls.

Els primers vestigis del descobriment van arribar amb la marea en un tempestuós dia del 2014 a prop de la platja de Belinho, al municipi d'Esposende, al nord, a només 100 quilòmetres de Galícia. Els germans João i Alexandre, veïns de la localitat, van donar la veu d'alarma i des d'aleshores estan sent analitzats per un projecte europeu liderat per la investigadora espanyola Ana Crespo Solana

Notícies relacionades

Les pistes no han trigat a conduir l'equip d'investigadors portuguesos fins al naufragat vaixell. L'absència de pillatge al llarg dels anys i la capa de sediments que el protegeix el converteixen en un autèntic tresor arqueològic. "És un dels més complets de la seva classe trobat a nivell mundial", a més d'"un dels descobriments arqueològics subaquàtics més importants realitzats a Portugal", declara l'arqueòloga de l'Ajuntament d'Esposende Ana Paula Almeida.

La gran quantitat de plats i objectes personals recuperats permetrà a aquest equip d'investigadors conèixer i indagar en els detalls de la vida privada de la gent que anaven a bord del funest navili. Un descobriment que ja ha cridat l'atenció de la comunitat arqueològica internacional i que ha atret l'interès de les revistes de divulgació arqueològiques estrangeres, mentre es preparen diversos articles acadèmics sobre aquesta troballa.