NOVES IDEES EMPRESARIALS

Fes una becaina i ves-te'n

Madrid estrena un local pioner on el client pot fer la migdiada i pagar com si fos un pàrquing

Els promotors de l'original negoci van agafar la idea del Japó, on proliferen llocs de descans

undefined39528480 madrid 02 07 2017 reportaje establecimiento siesta and go  l170808190937

undefined39528480 madrid 02 07 2017 reportaje establecimiento siesta and go l170808190937

3
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Rosado / Madrid

Segur que més d'un se sorprendrà quan sàpiga que l'invent d'oferir locals públics per disfrutar d'un costum tan hispà com la migdiada es deu, en realitat, als japonesos. Van començar pel flamenc, van continuar amb la tonyina i ara amenacen amb fer seva la cèlebre migdiada espanyola. Sort que a un grup d'espanyolets se'ls ha acudit importar la idea de l'Orient Llunyà i muntar a Madrid un negoci per viure del descans aliè. Es diu Siesta & Go, és a prop de l'estadi Santiago Bernabéu i passa per ser el primer local d'aquestes característiques que es crea a Espanya.

Quan María Estrella Jorro, la jove ceutina propietària del negoci, va visitar l'any passat el país nipó es va quedar sorpresa de la quantitat d'hotelets de pas que hi havia. “Proliferaven com floristeries”, recorda l'empresària, que es va posar ràpidament a buscar a Google locals de descans i relax a Espanya: “Excepte hotels, no me'n va aparèixer cap i vaig pensar que podia ser una bona idea”. Dit i fet. El 16 de maig va inaugurar Siesta & Go i amb només tres mesos de rodatge ja té ofertes per convertir-lo en franquícia. “Esperarem una mica, però les perspectives són bones”, reconeix.

Un dels clients de Siesta & Go descansant al local / JUAN MANUEL PRATS

El local està situat als baixos de la zona comercial Azca, coneguda per albergar el famós edifici Windsor que es va cremar fa 12 anys. Hi caben 19 persones, repartides en set habitacions individuals i sis lliteres, a les quals se'ls cobra com si fos un pàrquing. Els que ocupen una habitació paguen set euros per mitja hora, mentre que els que opten per la llitera paguen cinc euros per descansar a la de sota i quatre per fer-ho a la de dalt, al ser més incòmode. L'oferta de llits es completa amb cinc taules per als que volen estudiar o treballar amb l'ordinador. També tenen a la seva disposició tauletes i llibres amb què distreure's en les seves hores de relax.

Executius estressats

El gruix dels clients, que solen estar entre mitja hora i una hora al ‘niu’, hi va en la franja horària que coincideix amb la migdiada: d'una a tres de la tarda. Entre ells hi abunden els executius que treballen a les nombroses torres d'oficines de la zona, ansiosos per desconnectar de les seves esgotadores jornades. “També hi ha molts turistes amb vols endarrerits que venen des de l'aeroport a descansar (l'estació de metro més pròxima forma part de la línia que porta a Barajas), pares joves que no han pogut dormir bé pels fills petits i fins i tot embarassades que volen descansar en un buit de la seva jornada laboral”, explica Estrella.

Notícies relacionades

El perill que el local es converteixi en un lloc indicat per a trobades sexuals fugaces queda conjurat amb les normes del negoci, que prohibeixen compartir llit. “Només hi ha habitacions individuals, i si venen dues persones se'ls donen dues habitacions o dues lliteres”, adverteix Irene Gutiérrez, una de les treballadores. Encara que només tinguin tres mesos d'activitat, ja s'han trobat amb situacions curioses i personatges pintorescos. “L'altre dia van venir uns coreans i al donar-los les sabatilles que els obliguem a posar-se per higiene i per evitar els sorolls, es van quedar molt sorpresos i les van rebutjar perquè ells volien entrar descalços”, comenta divertida Irene.

Taula de lectura a Siesta & Go / JUAN MANUEL PRATS

Diego és un corunyès de 32 anys que acaba de disfrutar de dues hores de descans a Siesta & Go, després de passar-se tota la nit viatjant en autobús a Madrid per fer uns tràmits. “Estava mort de cansament i se'm va acudir mirar per internet si hi havia algun lloc on dormir una estona”. El jove gallec va punxar la paraula 'migdiada' i es va quedar sorprès que hi hagués un local tan barat per a aquesta finalitat. “Em sembla una gran idea perquè el lloc és molt còmode, no fa falta posar-se taps per dormir i és molt assequible: segur que repeteixo”, confessa amb gran plaer de la propietària, convençuda que les “50 o 60 persones” de mitjana que passen cada dia pel seu negoci és un bon aval per a la continuïtat del negoci. I per a la creació d'una futura franquícia si l'exemple s'estén.