anticremades casolà

Cinc formes de fabricar el teu propi 'aftersun' a casa

undefined3211904 barcelona 19 07 2005 cuaderno del domingo aftersun foto mart170731123909

undefined3211904 barcelona 19 07 2005 cuaderno del domingo aftersun foto mart170731123909 / MARTA JORDI

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto / Barcelona

Malgrat que els meteoròlegs donen per superada l’enèsima onada de calor d’aquest estiu, la canícula no afluixa i les altes temperatures van acompanyades dels intensos (i perillosos) rajos del sol. L’'aftersun' acostuma a ser el bàlsam ideal per combatre la deshidratació de la pell i la radiació dels implacables rajos solars, que ens pot salvar d’arrossegar una epidermis seca o, pitjor enfara, socarrada.

Però no sempre es té a mà crema per després del sol quan es necessita, o bé es prefereix ser més naturista i no fiar-se dels productes químics amb què s’elaboren els 'aftersun' recents. Per als qui no disposin de cremes cosmètiques o prefereixin retrotreure’s a èpoques en què no hi havia multinacionals farmacèutiques, existeixen remeis naturals que es poden elaborar amb ingredients d’ús quotidià.

1. El 'clàssic': àloe vera

Les atencions que cal donar a una planta d’àloe vera no arriben a la poca exigència de les que requereixen els cactus, però gairebé. I els seus beneficis per a una pell castigada pel sol són molts. L’àloe vera constreny els vasos sanguinis i ajuda a una ràpida rehidratació, a més a més de sanar cremades i ser un portent de vitamines. La manera d’utilitzar-la és senzilla: es talla una fulla per la meitat, se n’extreu la gelatina, es deixa reposar mitja hora a la nevera i després es bull fins que expulsi bombolles d’un to marronós. Es deixa refredar i ja està a punt per fer-se servir.

2. El 'vintage': civada

Si bé fins fa poc estava molt més present en la dieta, actualment la civada sembla que ha perdut una mica de protagonisme. No així les seves múltiples propietats: un bany de civada durant 15-30 minuts té altes capacitats rehidratants, reequilibra el pH de la pell i contribueix a reduir la inflamació causada per les cremades. Si a la planta se li afegeix oli de lavanda, el resultat millora força.

3. El 'gintónic': cogombre

Encara que no ho sembli, el cogombre serveix per a alguna cosa més que per complementar el popular combinat. Ric en vitamina C, àcid ascòrbic i àcid cafeic –eviten la retenció d’aigua–, és excel·lent contra la inflamació i la pell irritada. A més a més de ser un bon rehidratant gràcies al seu alt contingut en aigua, cosa que també explica el seu refrescant paper en les amanides.

4. 'L'amanida': vinagre de poma

A més de donar gust a l’amanida, el vinagre de poma és un exfoliant excel·lent que desbloqueja els porus, augmenta la circulació i permet que la pell respiri, eliminant greixos. Només s’ha de barrejar mitja cullerada de vinagre en un got d’aigua, humitejar un cotó i aplicar-lo a la zona afectada. Com el iogurt, també serveix per eliminar l’acné. El seu principal inconvenient: l’olor és desagradable, per això es recomana fer-lo servir a la nit.

5. El 'te de les cinc': te verd o de menta

Tan senzill com aprofitar una bosseta de te després d’haver-la fet servir per a una infusió i aplicar-la damunt la zona cremada o resseca. Les propietats antioxidants de la teïna són moltes. Es pot utilitzar directament la bossa calenta –no bullint– o es pot obrir i barrejar els pòsits amb alguna de les locions anteriors. També és bo per combatre l’envelliment prematur de la pell.

Més mites que remei

Notícies relacionades

Hi ha altres mètodes que no tenen tant de recorregut científic o dels quals s’han exagerat les bondats. Un exemple són els banys de llet de Cleopatra. Si bé la llet conté àcid làctic, element relacionat amb aplicacions exfoliants, cosmètiques i regeneratives, «la potència i la capacitat d’absorció de la pell no sol ser suficient per combatre cremades solars», comenta el dermatòleg Rubén del Río. No és perjudicial, com sí que ho seria aplicar l’àcid cítric d’una llimona, però tampoc beneficiosa. En la mateixa lògica actuen les locions d’altres lactis.

Com sempre, la prevenció és la millor arma

Tot i això, el millor 'aftersun' és el que no s’ha d’arribar a aplicar. Per això, Del Río alerta de la importància d’evitar les hores de màxima exposició al sol, és a dir, entre les dotze del migdia i les quatre de la tarda, hidratar-se constantment i no portar roba cenyida, ja que les cremades s’accentuen a les zones veïnes per la dificultat de circulació. A més a més, convé alertar que «una cremada té més de lesió que de malaltia, així que res d’antibiòtics sense recepta prèvia», explica l’especialista.