TRANSFORMACIÓ ARRISCADA

El perill de les 'joguines' perfeccionades

Les miniballestes que estan causant furor en els col·legis i instituts de Xina són l'últim dels artilugios modificats que circulen entre els més joves

-FOTODELDIA- FUZ01 YANGZHOU (CHINA) 24/06/2017.- Un hombre sostiene una pequeña ballesta en miniatura con un palillo como flecha en Yangzhou (China) hoy, 24 de junio de 2017. La pequeña ballesta lanza palillos y clavos, por lo que los padres han pedido que se retire el juguete del mercado al considerar que puede causar daños personales muy graves. EFE/Yu Xing PROHIBIDO SU USO EN CHINA

-FOTODELDIA- FUZ01 YANGZHOU (CHINA) 24/06/2017.- Un hombre sostiene una pequeña ballesta en miniatura con un palillo como flecha en Yangzhou (China) hoy, 24 de junio de 2017. La pequeña ballesta lanza palillos y clavos, por lo que los padres han pedido que se retire el juguete del mercado al considerar que puede causar daños personales muy graves. EFE/Yu Xing PROHIBIDO SU USO EN CHINA / YU XING (EFE)

2
Es llegeix en minuts
GABRIEL UBIETO / BARCELONA

Les miniballestes que estan causant furor als col·legis i instituts de la Xina són l’últim dels artefactes perillosos que circulen entre els més joves. Però no fa falta anar-se’n a l’altra punta del món per trobar-ne. A Espanya, el 22 de juny passat, la Guàrdia Civil va confiscar més de 2.000 tiradors que va trobar en un contenidor de València, segons publica l’agència Efe.

Ja el 2012, els agents del cos van apropiar-se de 120 artefactes d’aquesta classe a Tarragona. Quan aquests instruments tenen més de perillós que de lúdic se’ls cataloga com a «joguines perfeccionades» i estan prohibides per la legislació espanyola.

L’Agència Catalana de Consum inspecciona les grans distribuïdores a l’engròs que operen en territori català per localitzar aquelles joguines que no compleixen la normativa.

JOGUINES PERFECCIONADES

Un dels episodis relacionats amb aquests joguines perfeccionades l’han protagonitzat recentment els populars spinners. La Guàrdia Civil va requisar 21.795 d’aquests objectes amb irregularitats en tres comerços de Badalona. L’Agència Catalana de Consum els està analitzant i, tot i que avança que la majoria incomplien la normativa per falta d’etiquetat, alguns presentaven alts trets de perillositat. 

L’oenagé FACUA-Consumidors en Acció alerta que aquests casos no sempre estan associats a petits comerços. Un dels exemples més sonats a nivell internacional va ser el de la multinacional Hasbro, que va haver de retirar 330.000 pistoles de joguina als EUA, el Canadà i Nova Zelanda després de desenes d’accidents. El pas entre fronteres és un moment clau per al control de productes que no compleixen amb les normatives, en què artefactes com un poni amb caramels de la marca Fantasy Toys va ser bloquejat a principis de mes a la duana per considerar-se tòxic.

Notícies relacionades

La pediatra Amalia Arce, de l’Hospital de Nens de Barcelona, alerta de l’especial atenció que els pares han de prestar als nens d’entre 0 i 5 anys, ja que és especialment recomanable assegurar-se de l’homologació de les joguines i el seu correcte etiquetat per evitar riscos. En aquesta línia, a principis del mes passat, Aecosan va confiscar diverses pistoles, ballestes i arcs de plàstic de la marca Pérez Rincón que disparen fletxes amb ventoses perilloses perquè es desprenen fàcilment i són tòxiques.

L’Agència Catalana de Consum ha detectat casos de joguines que impliquen especial risc per a aquestes franges d’edat. Entre ells, les pistoles de bombolles que funcionen amb bateria, i un article que consisteix en dos daus units entre si per un fil; els daus s’il·luminen amb una bateria de piles que, pel seu colorit, pot ser una perillosa temptació per als més petits.