On Catalunya

L'ORDENANÇA MUNICIPAL PROHIBEIX L'ACCÉS A LA PLATJA DELS ANIMALS

Una família de Tossa recull firmes perquè el seu gos malalt es pugui banyar al mar

El Bongo pateix artrosi degenerativa, i els banys l'ajuden a suportar-la

 

 

4
Es llegeix en minuts
IMMA MUÑOZ / BARCELONA

Les aigües estan mogudes a Tossa de Mar (la Selva). Les de les platges del municipi, concretament. Resulta que llueixen la bandera blava de la Unió Europea i, per no perdre aquest distintiu de qualitat mediambiental, està prohibit que els gossos s'hi banyin. Sense excepció. I aquí és on arriba el conflicte: una família del poble, la família d'un labrador retriever que es diu Bongo, ha desafiat aquesta ordenança municipal perquè el gos es pugui banyar al mar.

No és per capritx que Sara García, la 'mare' del Bongo, matina des de fa més de set anys, quan el labrador va entrar a la seva vida, per portar-lo a nedar a primera hora del matí, abans que els primers banyistes arribin a la platja. El Bongo té reuma i artrosi degenerativa des que va néixer, i els veterinaris els van dir que uns minuts d'exercici al mar farien molt per endarrerir l'avanç de la malaltia i millorar la seva qualitat de vida: tindria més mobilitat i menys dolor.

ICONNA / GLÒRIA SÁNCHEZ

El Bongo descansa, a terra, a casa seva, a Tossa.

"L'aigua de mar és molt beneficiosa per a ell, i li permet exercitar la musculatura sense que les articulacions pateixin, cosa que necessita moltíssim. El Bongo gairebé ja no pot caminar: fa quatre passes i ha de seure. No suporta tant de dolor", explica Joan Capdevila, fill de la Sara, que ha llançat una campanya de recollida de firmes a Avaaz perquè l'ajuntament revisi l'ordenança i permeti a la seva família fer amb totes les de la llei el que fa anys que fa amb un 'mirar cap a una altra banda' per part de l'ajuntament.

Al consistori coneixien les incursions del Bongo a la platja (la mateixa família ho havia comunicat als regidors de manera informal, quan s'havien creuat amb ells pel carrer, com es comenten tantes coses en llocs on tothom es coneix), i no es considerava un problema, perquè sabien que quan la Sara portava l'animal a banyar-se ho feia vigilant molt de no molestar, i no hi havia cap queixa. Però ara algú s'ha queixat...

LA PROTESTA D'UN FORÀ

"Una persona, que està temporalment a Tossa, s'ha dirigit a l'ajuntament per preguntar per què el seu gos no es pot banyar i el Bongo sí", explica l'alcaldessa de la localitat gironina, Gisela Saladich. "Nosaltres entenem la petició de la família del Bongo, i és cert que sempre han anat molt amb compte al portar-lo a la platja, però les ordenances són per a tothom, i no permeten el bany dels animals. En el moment en què algú es queixa perquè ell les compleix i un altre no, ens posa en un seriós problema", reconeix Saladich, que assegura que fa dies que donen voltes al tema per trobar-hi una solució.

"No és fàcil. La nostra platja és petita, i no a tothom li agraden els animals. Abans teníem una platja que ens hauria anat molt bé, la del Reig, però s'ha quedat sense sorra i és inaccessible per als gossos, i més amb els problemes de mobilitat del Bongo. Però de veritat que fa dies que pensem com trobar un espai, en un horari reduït, que no posi en perill les banderes blaves ni la convivència entre animalistes i no animalistes", insisteix l'alcaldessa, que nega les pressions i les amenaces de sanció que Joan Capdevila assegura haver rebut.

"TRACTATS COM DELINQÜENTS"

"El dia 19 van advertir a la meva mare que ens podrien posar una multa de 300 euros si tornàvem a portar el Bongo a la platja, i de fins a 6.000 si reincidíem", explica Capdevila. "Ens sentim tractats com delinqüents només per tenir un gos, i la reivindicació que hem posat en marxa a Avaaz ja va més enllà del nostre cas: ja no demanem un favor com a persones privades que tenen un gos amb un greu problema de salut, sinó que ho fem com a col·lectiu que estima els animals, i que considera que ells també tenen dret a disfrutar, en una zona i un horari acotats, de les platges. Demanem que es flexibilitzi l'ordenança", al·lega.

ICONNA / GLÒRIA SÁNCHEZ

Sara García passeja el Bongo en el carret que l'animal necessita per desplaçar-se, pel passeig marítim de Tossa.

Notícies relacionades

Va ser aquell dilluns dia 19 quan el Joan, davant el disgust de la seva mare i la por que el Bongo empitjorés, va decidir denunciar a les xarxes socials la situació i començar la recollida de firmes. Des d'aleshores, assegura, s'han acostat a ell altres veïns en situació semblant, i han recolzat i compartit els seus missatges. Després d'una setmana llarga de moviment cibernètic, l'ajuntament ha accedit a reunir-se amb ells aquest dimecres. "En altres municipis s'ha resolt el tema. A més, m'indigna veure com les festes que munta la gent a la platja, i que deixen la sorra feta un fàstic, no posen en perill les banderes blaves, i el fet que els gossos en disfrutin, sí. Tot i així, jo soc optimista: sempre hem tingut una relació fluida amb els regidors, i segur que ho podrem arreglar", diu el jove.

El Bongo no trepitja la platja des de fa 9 dies. I un dia més sense platja és un dia menys de mobilitat per a ell.